Klima u novom Volkswagenu prati položaj Sunca

Foto: Volkswagen

VOLKSWAGEN je nedavno najavio novi ID.7 prikazavši kamufliranu vanjštinu, a sada nam otkriva detalje iz kabine. 

Već neko vrijeme vožnja po pitanju performansi nije u fokusu, reći će neki. Umjesto toga fokus je na infotainmentu, sustavima asistencije te dodatnim mogućnostima multimedije. U istom smjeru ide i Volkswagen pa umjesto, primjerice, vremena punjenja i dosega na otvorenoj cesti, svima zainteresiranima otkriva što može klimatizacija na njihovom najvećem pripadniku ID obitelji. 

Novost je automatiziran rad klima uređaja i po pitanju usmjeravanja struje zraka. Naime, sustav nadzora rada klimatizacije može pomicati krilca ventilacijskih otvora. A prije toga sustav odmah po registraciji ključa automobila u blizini kreće s tretiranjem zraka u kabini. Posljedica je da će vozača dočekati već djelomično "pripremljena" atmosfera u kabini. 

Nema problema ni s prečacima: 15-inčni zaslon infotainmenta je dovoljno velik da omogući prečac do kontrola ventilacije. Tu je i glasovno upravljanje koje uključuje i upravljanje grijačima kola upravljača i sjedala. Primjerice, kaže li vozač "Hello Volkswagen, my hands are cold“, sustav će odmah krenuti grijati kolo upravljača. 


Još impresivnije je da je u vjetrobran ugrađen senzor koji prati kut upada sunčevih zraka, što u kombinaciji s vanjskom temperaturom omogućava zasebno reguliranje temperature u dijelu kabine koji je u sjeni i onog dijela koji je izložen sunčevim zrakama. 

Nema sumnje, bit će zanimljivo vidjeti koliko će ovaj sustav biti učinkovit u svakodnevnom korištenju. Podsjetimo, Volkswagen ID.7 će biti premijerno predstavljen u drugom kvartalu ove godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.