Konačno: Land Rover tužio Kineze za besramno kopiranje dizajna

 Foto: Landwind

IAKO je prošlo više od godinu dana otkako je Landwind predstavio model X7, u svijetu poznatiji kao jeftina kopija Land Rovera Evoque, Jaguar Land Rover (JLR) je tek sada krenuo s tužbom. 
 
Pobjedi li na sudu u okrugu Chaoyang gdje je JLR tužio Jiangling Motor, bit će to svojevrsni presedan koji će olakšati i ostalim proizvođačima u tužbama prema kineskim auto kompanijama koje nerijetko posežu za ovim neprofesionalnim mjerama. 
 
Jeftini klon Evoquea prodaje se po cijeni od oko 20.000 USD, što je i do tri puta manje od cijene originala, te već time nije ozbiljan konkurent Evoqueu. Isto govori kvaliteta izrade i izbor Mitusbishijevog 2.0 turbo motora sa 190 KS i 250 Nm, što ipak ne opravdava ovako besramno kopiranje. 
 
Pred JLR-om je duga i vjerojatno vrlo skupa bitka, a veliko je pitanje kakva će presuda u konačnici biti. Globalni proizvođači se rijetko odlučuju na ovaj tip tužbi znajući da su im šanse minorne. X7 do daljnjega ostaje u prodaji, a budući kupci mogu u salonu Landwinda automobil opremiti dodacima kako bi razlike sa britanskim SUV-om bile još manje. Maska hladnjaka, logo i oznake britanskog modela nude se za dvadesetak USD.
 
Bogatiji kupci pak na raspolaganju imaju i pravi Land Rover Evoque, koji se od prošle godine također proizvodi u Kini.  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.