Kreće aukcija za nekadašnji auto snova na Balkanu, VW Golf I GTD

LJUBAV vozača na Balkanu i Volkswagen Golfa je posljednjih godina na kušnji, ali kad su u pitanju starije generacije, za njih dvojbe nema - boljeg nema.

Teško je izdvojiti jednu od prve četiri generacije, ali vjerojatno najviše simpatija ide na račun prve generacije. I to vjerojatno zbog dizelaša, motora koji je stekao epitet neuništivog stroja jeftinih troškova. Ne troši, servisi su krajnje jeftini, a s njim su mnogi i kuće izgradili. Međutim, u to je vrijeme Volkswagen uz GTI izvedbu nudio i sportskog dizelaša s oznakom GTD koja je opstala sve do današnjih dana.

Prepoznati ste ga mogli po ponekim GTI detaljima, ali je isto tako na prednjoj maski imao srebrnu umjesto crvene linije. U kabini nije bilo brojača okretaja i kariranih sjedala, ali je zato tu bila prepoznatljiva ručica mjenjača s lopticom. Danas, s povećim vremenskim odmakom od četiri desetljeća, Golf GTD djeluje vrlo skromno. 

Postavljen na malene, 13-inčne kotače, bio je to štedljivi sportaš decentne estetike. 1.6-litreni dizelski motor dobio je turbinu, a to je značilo 70 KS i 133 Nm - osjetno više od atmosferca s 54 KS. Bilo je to više nego dovoljno za solidne performanse, ali i upola manju potrošnju od GTI izvedbe. GTD je do 100 km/h stizao za 13.5 sekundi, što je lošije od GTI-ja i njegovih 9 sekundi, ali i dalje je bilo uvjerljivo. Posebno kad se otišlo na pumpu i vidjelo koliko potrošnja goriva može biti niska. 

Jedan takav primjerak našao se na aukciji u organizaciji Collecting Carsa. Prešao je 122.750 km, a sudeći po fotografijama, radi se o odlično sačuvanom primjerku u atraktivnoj Helios plavoj izvedbi. U svakom slučaju, ovaj svjedok jedne ne tako davne automobilske epohe vrijedan je licitacije. 

>> Galeriju fotografija i opis automobila možete pronaći ovdje.