Mazda ima žmigavce koji oponašaju otkucaje srca

Foto: Mazda

U MAZDINIM automobilima ima sve više ljudskosti. 

Za razliku od svih ostalih pokazivača smjera, Mazdini rade po doista unikatnom predlošku. Za razliku od nekih premium proizvođača, nisu se odlučili za tzv. dinamičke pokazivače smjera, već su donekle unaprijedili postojeće. A priča je u tome da pokušavaju oponašati otkucaje ljudskog srca.

U Mazdi ih zovu Dimming Turn Signals (DTS), a osmislio ga je Atsushi Yoshida, Mazdin voditelj razvoja svjetala. 

"Želio sam unijeti osjećaj života u svjetlo pokazivača smjera - osjećaj koji bi manifestirao koncept automobila kao umjetnosti", kaže Yoshida, ističući da su LED-ice obično hladne i kliničke u svom oštrom on-off radu. Yoshida čak uspoređuje filozofiju dizajna koja stoji iza ove inovacije s Jinba Ittai - poznatom filozofijom "konja i jahača kao jednog" koja se koristila u razvoju Mazde MX-5 Miata.

U Mazdi kažu kako ovakav način rada pokazivača smjera smiruje druge sudionike u prometu, ali i povećava samu sigurnost jer su ovakve signalizacije bolje vidljive. Vjerovali ili ne, u Mazdinom timu su doslovno proučavali ispis tipičnog EKG-a, pratili signal otkucaja srca te ga prenijeli na pokazivače smjera. 

Sustav je trebao imati premijeru na Mazdi 3, ali je zbog problema s dobavljačem i njegovom prilagodbom morao biti odgođen. Prvi model koji ima nove pokazivače smjera je Mazda CX-30.

Pročitajte više