Mazda potiho ukida verziju Miate s jačim motorom

Ilustracija: Shutterstock

Bilo je zabavno dok je trajalo.

Zbog strogih propisa o emisijama u Europi, Mazda je bila prisiljena ukinuti 2.0-litreni motor u Miati. 

Ipak, postoji iznimka. Još se uvijek može dobiti veći motor u Velikoj Britaniji, koja je napustila Europsku uniju u siječnju 2020. godine. Drugdje će manji 1.5-litreni motor biti jedini dostupan. 

Objava je stigla prije nekoliko tjedana tijekom tiskovne konferencije održane u Hrvatskoj.

Iako više ne možete naručiti MX-5 s većim motorom u Europi, Mazda je za motor1 rekla da još uvijek postoji nekoliko automobila na zalihi. Kad se ti automobili prodaju, 2.0-litreni motor nestaje zauvijek.

Hoće li Mazda ikada ponuditi Miatu s većim motorom u Europi?

Nikada prodavan u Americi, 1.5-litreni motor ima snagu od 129 konjskih snaga i 150 Nm okretnog momenta. To je 52 KS i 55 Nm manje od većeg motora. S druge strane, Miata s 1.5-litrenim motorom je nešto lakša. Manji motor poznat je po svojoj sklonosti visokim okretajima, više nego 2.0-litreni motor tijekom prvih godina.

Hoće li Mazda ikada ponuditi Miatu s većim motorom u Europi? Teško je reći. Ta prilika je vjerojatno prošla za ND.

Međutim, sljedeća generacija modela vjerojatno će biti barem djelomično elektrificirana, što bi omogućilo Zoom-Zoom tvrtki da ugradi veći motor i ipak zadovolji strože emisijske propise. Pa, barem teoretski, budući da je prerano znati sa sigurnošću.

Kada će doći potpuno nova MX-5?

Potpuno nova MX-5 vjerojatno je nekoliko godina daleko, jer logika kaže da će nedavno lansirani ND3 ostati još neko vrijeme.

Izdanje za 35. godišnjicu dolazi kasnije ove godine, ali ako će biti ponuđeno samo s 2.0-litrenim motorom, bit će zabranjeni plod u Europi.

2024. je strašna godina za relativno pristupačne sportske automobile u Europi s obzirom na to da su Toyota GR86 i Subaru BRZ ugašeni. Ne zbog strožih zakona o emisijama, već zbog novih Općih sigurnosnih propisa 2 (GSR2).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.