Mazda potvrdila: CX-80 dolazi u Europu

Foto: Mazda

AMERIKA je dobila CX-90, iščekuje CX-70, a Europa dobiva CX-80.

Zvuči zbunjujuće, ali sve što trebate znati je kako CX-60 nije bio slučajnost. Prelijepi SUV dobiva mlađeg i još većeg brata, i to već ove godine, potvrdio je Martijn Ten Brink, šef Mazde za Europu, u intervjuu za Automotive News Europe. 

"Da, vidjet ćemo to do kraja godine", bio je kratak, ali vrlo konkretan Martijn Ten Brink. Prevedemo li to u Mazdinu postavu, novi CX-80 bi trebao biti povećana izvedenica CX-60 (na fotografijama). Treći red sjedala je sigurna stvar, dok će se estetski u odnosu na američki CX-90 razlikovati prvenstveno položenijom siluetom. 

Očekuje se kako će duljina osjetno prelaziti 4.74 metra, kao i da će međuosovinski razmak dodatno narasti na više od 2970 mm. U pogledu mehanike očekuje se ponavljanje priče – nova platforma sa stražnjim pogonom i redni šestcilindraši uz primjesu plugin hibrida. 

Osim Europe, novi model će se moći kupiti i u Japanu te na još nekim tržištima. 

Ostale vijesti iz Mazde

U istom intervjuu Martijn Ten Brink je potvrdio kako Mazda CX-3 odlazi iz Europe. Trenutno se prodaju vozila sa zalihe. Osvrnuo se i na upotrebu tzv. range extendera u obliku rotacijskog motora, koji navodno neće biti rezerviran samo za MH-30.

U Mazdi očekuju kako će do kraja desetljeća od 40 do čak 70 posto prodaje činiti električni modeli.