Mercedes GLA 45 je crossover s genima najboljeg kompaktnog sportaša

Foto: Mercedes

TEK blago povišena konstrukcija omogućava najmanjem Mercedesovom crossoveru da se u paprenom izdanju odlično nosi s mogućnostima tako moćnog motora. 

Kao i u slučaju A klase AMG izdanje s dodatkom 45 u imenu nosi moćni dvolitreni turbak, a u S izdanju i najjači na tržištu. Četiricilindraš daje 387 KS i 480 Nm u standardnoj izvedbi, odnosno čak 421 KS i 500 Nm u S izvedbi. 

Obje inačice bez problema imaju 250 km/h, a stotku hvataju za manje od 5 sekundi, odnosno za već 4,4 sekunde na slabijoj izvedbi i desetinku prije na snažnijoj. Osamstupanjski mjenjač s dvije spojke je obavezan, kao i 4Matic+ pogon na sve kotače. Standardne su četiriklipne čeljusti sprijeda, u sivoj boji s AMG logom u bijeloj – da, govorimo o kočnicama.

Za više je potrebno doplatiti, a tada je finiš crveno-crni te promjer diskova sprijeda 360 mm. Standardno se nudi i nekoliko načina vožnje, kao i ESP s tri faze djelovanja.

Estetski je AMG izdanje dovoljno ukrašeno da ga prepoznajete i s veće razdaljine. A zahvaljujući sportskom ispuhu s pravokutnim poprečnim presjekom na završetku, moći ćete ga na vrijeme i čuti.