Mercedes GLC Coupe: Sportaš među terencima

 Foto: Mercedes

DUGO iščekivani crossover konačno je ugledao svjetlo dana. 
 
Temeljen na istoimenom konceptu predstavljenom prošle godine u Šangaju novi GLC Coupe se svojim konceptom i dimenzijama smješta u red SUV-ova srednje veličine, a glavni konkurent će mu biti BMW-ov X4. 
 
Uz duljinu od 4,73 metra, visinu od 1,60 metara i međuosovinski razmak od 2,87 metara, GLC Coupe je od GLC-a oko osam centimetara dulji i četiri centimetra, što mu osigurava dinamičnu formu. Osim nešto dinamičnije prednjice najuočljivija novost je padajuća linija krova. No, kako ne bi bilo zabune ovo je ipak terenac u duši, pa ne čude opcijski bočni pragovi, izražena udaljenost od podloge, ili pak 20-inčni naplatci. 
 
 
Coupeovski dojam osigurava i interijer, nastupajući u prepoznatljivom stilu marke. Opcijski je dostupna AMG line unutrašnjost sa sportskim sjedalima i ručno šivanim kožnim presvlakama. 
Naglašene dinamike, novi pripadnik G obitelji donosi standardno sportski ovjes i Dynamic Select sustav upravljanja istim sa pet režima rada, pridružen 4Matic pogonu na sve kotače.
 
Opcijski je moguć izbor između dva ovjesa s kontinuiranim namještanjem tvrdoće: novi Dynamic Body Control sa čeličnim oprugama kao i već poznati Air Body Control zračni ovjes s višekomornim amortizerima i Sport+ režimom koji za 15 mm spušta vozilo. 
 
 
Iako nezahvalnog koncepta, GLC Coupe ima solidno odrađenu aerodinamiku s koeficijentom otpora od 0,31. Niti masa od 1.710 kg nije pretjerana, prvenstveno zahvaljujući obilatoj upotrebi aluminija i čelika povišene čvrstoće. 
 
Novi GLC Coupe dostupan je u ukupno osam izvedbi, i to kako slijedi. Početak ponude kreće s četiri-cilindarskim dizelašima, GLC 220d i GLC 250 d 4MATIC, snažnim 125 kW/170 KS (i 400 Nm), odnosno 150 kW/204 KS (i 500 Nm). Obje izvedbe prosječno troše tek 5 l/100 km, postižu bar 210 km/h (222 km/h) i ubrzaju do 100 km/h za 8,3, odnosno 7,6 sekundi. 
 
Iza oznake 250 krije se bazni benzinac sa 155 kW/211 KS i 350 Nm, a kasnije će mu se pridružiti GLC 350e hibrid sa 235 kW/320 KS i odličnim performansama. Postiže 100 km/h za 5,9 sekundi i maksimalnih 235 km/h. Na mjesto top izvedbe zasjest će GLC 43 sa V6 biturbo motorom snažnim 270 kW/367 KS i performansama dostojnim sportskih automobila. 
 
 
Većina modela dolazi s 4MATIC pogonom na sve kotače, dok su, uz iznimku plug-in hibrida, sve izvedbe opremljene s 9G-TRONIC devet-stupanjskim automatskim mjenjačem. 
Serijska oprema je očekivano bogata, kako po pitanju sigurnosti, tako i kada govorimo o komforu. Na popisu opcija nalazi se nekoliko zanimljivih paketa među kojima su AMG Line, Exclusive i Night paket.
 
Početak prodaje modela biti će u jesen, a krajem 2016. ponuda će biti obogaćena snažnijim izvedbama. Kao što je bio običaj s drugim Mercedesovim modelima, GLC Coupe također će prilikom početka prodaje biti dostupan kao izvedba Edition 1 sa dodatno podebljanim popisom opreme.