Mercedes predstavio SLS AMG E-Cell

KADA je prije otprilike godinu dana stuttgartski proizvođač predstavio svoj novi sportski model SLS AMG, najavio je i svoju želju da u što skorijem vremenu tržištu ponudi i električnu izvedbu. Iako je malo tko vjerovao u takvo što, Mercedes predstavlja SLS AMG E-Cell.

I dok su promjene vanjštine i interijera, izuzev prednje armature, minimalne, pod poklopcem motora dolaze čiste novosti. Tako umjesto AMG-ovog 6,3-litrenog V8 benzinskog motora snage 578 KS, ovaj automobil pokreću četiri elektromotora razmještena na obje strane prednje i stražnje osovine.

S njima su uparene litij-ionske baterije smještene u središnji tunel te iza sjedala, a sve kako bi se postigla optimalna raspodjela mase i niže težište. Tu su i dva prijenosa, po jedan za svaku osovinu, te sustav regenerativnog kočenja koji za cilj ima produljiti autonomiju.

Podatak o autonomiji za sada nije objavljen. Saznajemo samo kako će ukupna snaga ovog automobila iznositi 392 kW (533 KS), dok mu je maksimalni okretni moment 880 Nm. Prednost električnog pogona je u mogućnosti isporuke maksimalnog okretnog momenta odmah pri startu, što rezultira ubrzanjem do 100 km/h za 3,8 sekundi.

Zanimljiva je informacija kako ugradnja novog pogonskog sklopa, odnosno prenamjena ovog modela iz benzinca s pogonom na stražnje kotače u električni model s pogonom na sva četiri kotača, nije zahtijevala nikakve konstrukcijske izmjene u SLS-ovom prostornom okviru.

Dodajmo i kako još uvijek nije poznato kada bi ovaj automobil trebao postati dostupan kupcima, kao ni veličina zasigurno limitirane serije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.