Mercedesov mali SUV stiže 2014.

MERCEDES bi najkasnije početkom 2014. trebao predstaviti svoj mali SUV. Radi se o modelu GLA, tzv. soft-roaderu koji će se suprotstaviti Audiju Q3, Range Roveru Evoque i sličnim premium modelima s privlačnim dizajnom i bogatom opremom.

GLA će se temeljiti na novoj MFA platformi koju će dijeliti s A i B klasom te limuzinskom i karavanskom, odnosno shooting brake izvedbom skorašnjeg modela CLA. S već predstavljenim modelima A i B klase GLA će dijeliti i osnovne linije vanjskog izgleda te mnoge elemente interijera.

Motorizacija će u velikoj mjeri biti preuzeta iz A i B klase, odnosno u ponudi će se naći benzinski 1.6 i 2.0 snage 122 i 156, odnosno 211 KS koliko bi trebao razvijati potonji. Također, isti će se ugrađivati i u AMG izvedbu te će u njoj razvijati snagu od oko 330 KS. Dizelaše će predstavljati 1.8 (109, 136 KS) i 2.2 (173 KS) motori, a možda čak i 1.5 koji je potekao iz Renaulta.

U ponudi će se nalaziti i standardni 6-stupanjski ručni te opcijski 7-stupanjski automatski mjenjač s dvije spojke. Osnovne izvedbe će imati pogon na prednje, a one snažnije na sva četiri kotača.

Na kraju dodajmo kako je GLA samo jedan od tri nova SUV-a koje Mercedes planira lansirati do polovice ovog desetljeća. Naime, tu je još i sljedeća generacija modela GLK, koji će se temeljiti na sljedećoj C klasi, te MLC s kojim Mercedes namjerava konkurirati BMW-ovom X6 i koji će se temeljiti na trenutnom ML-u.