Mjerenje alkohola u krvi vozača postaje standard u SAD-u, a tehnologija ne postoji

Foto: Shutterstock

IZGLEDA da su se zakonodavci preračunali. 

Dok je sve veći pritisak na američki NHTSA da postavi kriterije za uvođenje tehnologije koja sprječava vožnju pod utjecajem alkohola, najnoviji podaci govore da ta tehnologija još ne postoji. Točnije, nije spremna za komercijalizaciju, a po svemu sudeći, neće biti spremna ni do sljedeće godine, kad bi nova pravila trebala stupiti na scenu.

Naime, u Americi je još 2021. izglasan zakon koji u jednoj svojoj točki traži da se pasivno prati vozača kako bi se identificiralo je li nesposoban voziti. Pritom bi proizvođači sami trebali razviti odgovarajuću tehnologiju. 

Mike Franchy, direktor u tehnološkoj tvrtki Asahi Kasei, koja radi na sustavima praćenja vozača, kaže da nisu spremni za takav zakon. "Da budem iskren, mislim da nas je ovo sve iznenadilo, ne samo u našoj tvrtki nego i proizvođače", rekao je Franchy za Automotive News.

Franchy priznaje da su očekivali uvođenje ove tehnologije, ali su vjerovali kako će ju Europa prva uvesti. 

Trenutno se razvija nekoliko tehnologija. Tako postoje sustavi koji praćenjem kretanja očiju vozača detektiraju manjak sposobnosti za upravljanje, dok drugi sustavi senzorima detektiraju alkohol u krvi ili dahu vozača. Međutim, sve te tehnologije imaju određene mane koje još uvijek nisu apsolvirane kako bi se neka od tih tehnologija mogla sigurno komercijalizirati. 

Kad se sve sagleda, teško je vjerovati da će sustavi detekcije alkoholiziranosti vozača biti doista uvedeni u automobile već iduće godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.