Najzeleniji automobil ne vozi na struju

Foto: Toyota

NAJNOVIJA studija potvrdila je premoć električnih automobila s ekološkog aspekta, ali do prvog mjesta i titule najzelenijeg automobila ovaj se auto dovezao na benzinu.

Priča o elektrifikaciji u autoindustriji započela je prije više od četvrt stoljeća s Toyotinim Priusom. U međuvremenu je Prius sazrijevao, predstavljene su nove generacije, a s najnovijom je ova Toyota postala vizualno atraktivan model dostupan i u formi plug-in hibrida. 

 

Upravo takva izvedba nosi poslovičnu oznaku prime, a u najnovijoj studiji Greenercars, koju svake godine provodi ACEEE (American Council for an Energy-Efficient Economy), proglašena je najzelenijim modelom automobila na američkom tržištu. 

Studija u kvalifikaciji ne obuhvaća samo potrošnju goriva već u obzir uzima cjelokupni životni vijek automobila, od proizvodnje, preko eksploatacije, pa sve do zbrinjavanja. I u takvom ozračju upravo je Prius postao najbolji. Osvojio je 71 bod, ali nije jedina Toyota na popisu 12 najzelenijih. 

Odmah na drugom mjestu je električni Lexus RZ300e, a prati ga na 3. mjestu osjetno povoljniji Mini Cooper SE, jednini model u Top 12 koji ne dolazi iz Japana i Koreje. Visoko 4. mjesto osvojio je Nissan Leaf, dok top 5 zaokružuje Toyota bZ4X. Na ostalim se mjestima izmjenjuju Toyota i Hyundai/KIA. 

Mercedes u društvu velikih američkih modela

Pogledamo li popis najgorih, stvari su poprilično jasne. Gotovo svi odreda su skupi premium modeli, što je i očekivano s obzirom na ono što nude. Tako status apsolutno najlošijeg modela po okoliš pripada AMG verziji Mercedesove G klase s tek 20 osvojenih bodova. 

 

Još zanimljivije je da se na 9. mjestu nalazi i jedan električni model. U pitanju je ogromni GMC Hummer EV kao dokaz da su veličina i snaga itekako bitni u procjenjivanju utjecaja automobila na okoliš. 

>> Cjelokupan popis 1243 modela automobila obuhvaćena studijom nalazi se ovdje