Neosigurana prtljaga je već u sudaru pri 50 km/h opasna po život

Foto: ADAC

VEĆ pri manjim prometnim nezgodama i lakši predmeti postaju projektili koji vas mogu ubiti. 

Mnogi vozači ne mare za smještaj osobne prtljage u za to predviđeno mjesto, pa nerijetko stražnja sjedala postaju odlagalište za stvari poput boca s pićem, prijenosnih računala, knjiga i torbi. U prometnoj nesreći svi ti predmeti dobivaju značajno ubrzanje što ih pretvara u silovite projektile. 

Sve vrijedi i za relativno male predmete poput planinarske čizme ili boce s vodom. Dok u mirovanju teže oko 1.5 kg, pri naglom kočenju s brzine od 50 km/h uslijed velikih inercijskih sila oni postaju ubojiti projektil od 36 kg. Bezazlen nije ni tablet s masom od svega pola kilograma. U slučaju naglog zaustavljanja kad poleti, primjerice, sa stražnje police mogao bi udariti putnika kao da se radi o predmetu od 12 kg, piše Revija HAK. 

U slučaju sudara, što potvrđuju i testovi ADAC-a, nastaje veliko trenutno usporenje (negativno ubrzanje) iznosa i do 50 g (do 500 m/s2). Pritom je posebno opasno kod karavana koji nema zaštitnu pregradu, pa teret doslovno može doletjeti u kabinu. 

Nils Sodal je viši savjetnik za komunikacije u Norveškom automobilskom autoklubu (NAF), a nakon sudjelovanja u crash testovima ostao je zgrožen činjenicom da prtljaga u automobilu može teško ozlijediti putnike. 

"Mnogi ljudi podcjenjuju opasnost od neosiguranih predmeta u automobilima. Moderni automobili su vrlo otporni na sudare, ali nepričvršćena prtljaga često je uzrok ozbiljnih osobnih ozljeda u prometnoj nesreći", kaže Sodal. 

Sudjelovao je u testovima sudara s karavanom pri brzini od 50 km/h. I dok ovakav uvjet ne predstavlja veliku opasnost za putnike sa stanovišta elemenata pasivne sigurnosti koje automobil pruža: "Odložite li kameru ili neki drugi predmet težak dva kilograma na zadnju policu ili u prtljažnik, oni bi mogli kao smrtonosni projektil sa snagom od gotovo 50 kilograma proletjeti kroz putnički prostor“, naglašava Sodal.

Težina objekta u sudaru pri 50 km/h:
Tablet 0.5 kg – 12 kg
Pancerica 1.5 kg – 36 kg
Boca vode 1.5 kg – 36 kg
Skije 3 kg – 72 kg
Hladnjak 7 kg – 168 kg
Torba 20 kg – 480 kg