Nova B klasa s pet različitih pogona

NOVA generacija Mercedesove B klase bi trebala biti predstavljena u Frankfurtu tijekom rujna, a njezin dolazak na tržište se očekuje nedugo zatim.

Radit će se o automobilu koji će označiti popriličan odmak od dosadašnjih uzusa autoindustrije. Naime, platforma ovog modela će moći primiti čak pet različitih pogonskih sklopova.

Novu će B klasu tako moći pokretati standardni benzinski i dizelski motori, kao i u potpunosti električni pogon. Potom su tu gorive ćelije, prirodni plin te hibrid s 3-cilindričnim motorom kao generatorom električne energije.

Kod alternativnih izvedbi spremnik goriva ili baterije će biti smješteni u sendvič podnicu, koja će upravo iz tog razloga straga biti povišena za otprilike 80-ak mm. Veći spremnici, za vodik ili prirodni plin će biti smješteni ispod stražnje klupe u prostoru inače predviđenom za rezervoar goriva u standardnoj, benzinskoj ili dizelskoj izvedbi.

Konvencionalne izvedbe će pokretati novi benzinski i dizelski motori, a s njima će biti uparen i novi 7-stupanjski mjenjač s dvije spojke. 1,6-litreni turbobenzinac će razvijati snagu od 125 i 160 KS, a najveći okretni moment bi trebao isporučivati već od 1.250 o/min. Benzinac i novi dizelaš će uskoro nakon premijere u B klasi naći svoj put u i u veće modele, jer će ponuditi značajnije smanjivanje potrošnje i emisija.

Velika pažnja prilikom razvoja je posvećena i aerodinamici, pa bi tako ovaj model trebao ostvarivati koeficijent otpora zraka manji od bilo kojeg konkurenta iz ovog segmenta. Ovo će se također pozitivno odraziti na performanse i potrošnju automobila.

Standardni će biti pogon na prednje kotače, dok će postojati i opcijski izbor pogona na sva četiri kotača. Od ostalih značajki za sada još vrijedi spomenuti i kako će kao obiteljski automobil ovaj model biti nakrcan naprednom sigurnosnom tehnologijom.

Pročitajte više