Novi McLaren GTS: Ovako izgleda kada konstruktor Formule 1 radi putnu limuzinu

Foto: McLaren

BRITANSKI proizvođač supersportskih automobila McLaren službeno je objavio lansiranje novog modela GTS, koji će u gami zamijeniti dosadašnji model GT. Riječ je o pravom Grand Touring vozilu koje kombinira vrhunske performanse s mogućnošću svakodnevnog korištenja te komfora limuzine visoke klase.

Uobičajene tehnologije koje McLaren koristi na svojim automobilima nalaze se i u GTS-u, primjerice vrlo laka konstrukcija zahvaljujući "monocoque" šasiji napravljenoj od karbonskih vlakana, zatim inteligentni adaptivni ovjes i karbonske kočnice te turbo-motor koji omogućava vrhunske performanse.

635 KS ili 418 "konja" po toni

Pogonski je stroj GTS-a V8 obujma četiri litre s dva turbopunjača koji razvija 635 KS, odnosno 15 više nego prethodnik. Kako je automobil i lakši od prethodnika te teži vrlo razumnih 1520 kg - što je najmanje u klasi i znači da svaku tonu nosi čak 418 "konja" - bolje su i performanse. Tako sprint do 100 km/h traje svega 3.2 sekunde, a do 200 km/h se ubrza za 8.9 sekundi.

Međutim, ono što izdvaja ovaj automobil su detalji, kako oni dizajnerski tako i oni posvećeni komforu u vožnji. Jedan od možda naupečatljivijih je veliki stražnji difuzor s dvostrukim ispušnim cijevima. Kao opcija bit će moguće naručiti sportsku verziju, koja ima posebno atraktivan zvuk.

Snagu na cestu prenosi SSG mjenjač sa sedam brzina s nekoliko pretprogramiranih režima rada, a kako biste u svom automobilu mogli uživati i na stazi, brinu se dva posebna režima vožnje: Sport i Track. Onaj prvi skraćuje prijenosne omjere i omogućava agresivniju promjenu stupnjeva prijenosa, dok režim Track potpuno maksimalizira okretni moment te prilagođava ovjes vožnji na trkaćoj stazi. 

100-0 km/h za 32 metra

Kod GTS-a se puno radilo na preciznosti upravljača i njegovom balansiranju između zahtjeva performansi i komfora te na karbonskim kočnicama visokih performansi. Tako one automobil s brzine od 100 km/h do potpunog stajanja ukoče za samo 32 metra. 

Unutrašnjost je automobila luksuzna, s prestižnim materijalima: svi su prekidači od poliranog aluminija, a sjedala su obučena u napa kožu. Na izbor su, kao opcionalna oprema, i detalji od karbonskih vlakana. Za zabavu brinu vrhunski audiosustav tvrtke Bowers & Wilkins s 12 zvučnika i sub-wooferom od karbona, a logično je da je automobil opremljen i svim recentnim sustavima komunikacije i povezivosti.

I konačno, kako je riječ o GT automobilu, mislilo se i o prtljažnom prostoru. U automobilu su dva: onaj stražnji ima obujam od 450 litara, a onaj u nosu automobila dodatnih 150, što McLaren GTS čini najuporabljivijim superautomobilom na svijetu. Cijena mu još nije definirana, ali se očekuje kako će biti oko 200 tisuća eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.