Tri oblika prestižne Porscheove sportske limuzine

Foto: Porsche

PORSCHE je predstavio potpuno novu generaciju Taycana čije sve verzije imaju još opsežniji popis standardne opreme i dolaze s najnovijom generacijom sustava Porsche Driver Experience s poboljšanim zaslonom i konceptom upravljanja.
Sve tri varijante karoserije imat će brojne modifikacije: sportska limuzina Taycan, svestrani Taycan Cross Turismo, koji je dostupan s off-road paketom, i sportski, ali praktični Taycan Sport Turismo. Dostupne su četiri opcije pogona, s varijantama pogona na stražnje i sve kotače.
Svi obnovljeni modeli ubrzavaju mnogo brže od svojih prethodnika. Dva primjera s oba kraja portfelja: kao sportske limuzine, Taycan i Taycan Turbo S postižu brzinu od 100 km/h iz mjesta za samo 4,8, odnosno 2,4 sekunde.

S novom funkcijom “push-to-pass” u paketu Sport Chrono, dobiva se mogućnost povećanja snage za do 70 kW na 10 sekundi, ovisno o modelu, jednostavnim pritiskom na gumb. Osnovni Taycan danas isporučuje 60 kW više nego prije. U Taycanu Turbo S, to je dodatnih 140 kW uz Launch Control. To povećava ukupnu snagu vrhunskog modela na 700 kW/952 PS.

Domet od 678 km

Ovisno o varijanti karoserije i motoru, WLTP domet povećan je na do 678 km, što je povećanje od 175 km ili 35 posto. Novi Taycan ne samo da zahtijeva manje zaustavljanja punjenja na dugim putovanjima nego njegov prethodnik, već se i puni brže: na 800-voltnim DC stanicama za punjenje, primjerice, može se puniti do 320 kW. Prozor brzog punjenja nove učinkovite baterije značajno je proširen. To znači da se kapaciteti punjenja veći od 300 kW mogu održati do pet minuta, a vrlo visoki kapaciteti punjenja mogu se postići brže, čak i pri niskim temperaturama.

Svi modeli Taycana standardno dolaze s prilagodljivim zračnim ovjesom. Novi Porsche Active Ride ovjes može se naručiti kao opcija za verzije s pogonom na sve kotače. Ovjes održava karoseriju Taycana stabilnom cijelo vrijeme, čak i tijekom dinamičkog kočenja, upravljanja i manevara ubrzanja. Uz glatku vožnju, sustav gotovo potpuno apsorbira neravnine.

Povećan kapacitet rekuperacije

Maksimalni kapacitet rekuperacije tijekom usporavanja pri velikim brzinama povećan je za više od 30 posto s 290 na 400 kW. Sve varijante sada dolaze kao standard s aerodinamički optimiziranim kotačima i gumama sa smanjenim otporom kotrljanja. Za tu svrhu posebno su razvijeni novi 21-inčni kotači i gume.

Standardna oprema je još bogatija nego prije. Ambijentalna rasvjeta, ParkAssist s kamerom za vožnju unatrag, električno preklopivi vanjski retrovizori s okvirnim osvjetljenjem ogledala, grijana prednja sjedala, Porsche Intelligent Range Manager (PIRM), toplinska pumpa s novim sustavom hlađenja, ladica za pametni telefon za bežično punjenje, priključci za električno punjenje kod vozača i suvozačeve strane, prekidač načina vožnje i servo upravljač Plus sada su standardne značajke.

Zračni ovjes kao standard

Osnovni modeli Taycan sada su također standardno opremljeni prilagodljivim zračnim ovjesom i aluminijskim štitnicima pragova. Uz unaprijeđenu opremu, poboljšana specifikacija proizvoda uključuje bateriju povećanog kapaciteta, ali smanjene težine.

Nova prednja svjetla imaju HD matričnu tehnologiju visoke rezolucije, as Porscheov logo u traci stražnjeg svjetla ima trodimenzionalni dizajn koji izgleda kao staklo. Osvijetljena verzija ovoga dostupna je po prvi put, s animacijama dobrodošlice i odlaska.

Instrumentna ploča, središnji zaslon i opcijski zaslon za suvozače imaju optimizirano korisničko sučelje s dodatnim funkcijama. Prekidač načina rada na upravljaču sada dolazi kao standard. Korištenjem nove upravljačke poluge s lijeve strane iza upravljača, upravljanje sustavima pomoći vozaču još je intuitivnije. Apple CarPlay dublje je integriran u zaslone i funkcije vozila. Nova funkcija In-Car Video omogućuje streaming videa na središnjem zaslonu i zaslonu suvozača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.