Očistite vjetrobran i auto od snijega, kazne nisu male

Foto: Kristina StedFoto: 123RF, YouTubeul Fabac/PIXSELL

ZIMSKI uvjeti u teoriji su stigli 15. studenog, a u praksi su od jučer primjetni u većem dijelu Hrvatske. 

Prvi snijeg je pao i u gradovima nizinske Hrvatske, a s minusima je stigla jedna od vozačima najmrskijih radnji na automobilu - struganje leda. Mnogi u aute ulaze u žurbi te i u takvim uvjetima odmah kreću. Uključenje u promet sa zamagljenim i zaleđenim staklima, uz sloj snijega na površini automobila, nije pametan izbor sa stanovišta sigurnosti u prometu, ali ni kad je u pitanju vaš kućni budžet.

>> Zima je pred vratima, evo kako pripremiti auto za vožnju

Loša vidljivost automatski povećava opasnost od naleta na drugog sudionika u prometu, a tu su i druge opasnosti poput izlijetanja s ceste i slično. Ostavite li pak naslage snijega na automobilu, to je dodatna opasnost. Onaj s prednjeg poklopca će s porastom brzine u kombinaciji s topljenjem zbog zagrijavanja motora gotovo sigurno završiti u vašem vjetrobranu. Snijeg s krova ili krovne kutije će pak u jednom trenutku otpasti, a lako tada može udariti u nekog drugog sudionika u prometu, od vozila do pješaka. S financijske pak strane. 

A zakon je tu jasan. Članak 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama za neočišćeni snijeg propisuje kaznu od 1000 kuna. Nakon 1. siječnja kazna će iznositi 130 eura. Ista je kazna i ako nemate zimsku opremu, dok je ona za pravne osobe osjetno viša i može iznositi do 15.000 kuna ili 1990 eura od sljedeće godine.