Mogu ga voziti i 15-godišnjaci: Rocks je najjeftiniji Opel na tržištu

Foto: Opel

O Stellantisovu četverociklu smo već pisali, iskreno žaleći što se ne nudi u Hrvatskoj. Želje mnogih su uslišene jer Opel Rocks je tu. 

Citroen Ami, Opel Rocks i Fiat Topolino su predstavnici novog, vrlo praktičnog segmenta mikroelektričnih četverocikala. Njihove razlike su minimalne i tiču se tek dizajnerskih detalja. Bitno je da je sam koncept jednostavnog i pristupačnog vozila izuzetno niskih troškova vlasništva zadržan. 

Opel Rocks je stoga tipičan predstavnik urbane mobilnosti temeljene na održivosti uz brojne prednosti nad danas popularnijim segmentom osobnih transportera. Osim što može prevesti još jednu osobu i značajan teret, ovo simpatično vozilo nudi potpunu zaštitu od vjetra i kiše, a time i hladnog vremena. 

Dodatna značajna pogodnost je što ovim vozilom mogu upravljati i 15-godišnjaci, dovoljna je položena AM kategorija za moped. Stoga nije samo odličan izbor za one koji dnevno migriraju u grad na posao ili rade dostave već i za srednjoškolce. 

Cijena osnovnog modela Opela Rocks Electric u Hrvatskoj iznosi 9990 eura do registracije te je već dostupan za narudžbe na internetu ili u ovlaštenim salonima od kolovoza. Izvedbe Tekno i Klub s dodatno ukrašenim dijelovima karoserije u žutoj i sivoj boji te ukrasnim poklopcima kotača stoje 10.740 eura. 

Kao što je poznato, Rocks pokreće maleni elektromotor od 8 KS, a napaja ga baterija kapaciteta 5.5 kWh za čije punjenje su potrebna 4 sata. Kako teži tek 471 kg s baterijom, to je dovoljno da bude okretan u gradu: vozi do najviše 45 km/h i ima doseg od 75 km.

Rocks je dug 2.41 m, širok 1.39 m, a uz dvije osobe ima i prostor za prijevoz 63 l tereta. U varijanti Kargo sa spremištima za dostavu umjesto suvozačkog sjedala ima više od 400 l tovarnog prostora i nosivost 140 kg, a stoji 10.290 eura. Recimo i kako se vozačeva vrata otvaraju u kontra smjeru, prednji i stražnji kraj su izrađeni od sličnih panela, a ispred vozača je minimalistički info zaslon s osnovnim informacijama. 

Jamstvo je dvije godine s neograničenom kilometražom, a jamstvo na bateriju je tri godine ili 40.000 kilometara. Servisni interval je dvije godine ili 20.000 kilometara.

Pročitajte više