Ovaj auto napravljen u Srbiji lani je kupilo samo sedam Amerikanaca

OČIGLEDNO, Srbi imaju fetiš na američko tržište. Tako su s neskrivenom radošću promatrali kako se na brodove za SAD ukrcavaju Fiati 500L proizvedeni u Kragujevcu, baš kao što su se prije trideset i više godina ukrcavali automobili sa znakom Yugo. Brodovi su se iskrcavali u luci Baltimore, savezna država Maryland.


Doduše, kako piše srpski portal Autorepublika, uspjeh baš i nije značajan: prošle je godine taj automobil prodan u svega 7 primjeraka. Doduše, s obzirom na to da je uvoz tih automobila prestao još 2020. godine, taj se rezultat može smatrati i svojevrsnim uspjehom, jer očigledno je na skladištima ostao popriličan broj tih vozila. Tako je 2021. registrirano 190 komada, a dodatnih osam godinu dana poslije.

Drže na lageru američki trgovci grupe Stellantis još neke “zombije” pa je tako prodan i jedan Jeep Patriot, po tri primjerka Dodge Darta i Vipera te Chryslera 200 iako je njihova proizvodnja skončala još 2017. godine. Tko zna otkud, ali na svjetlo su dana izvučena i prodana dva minivana Chrysler Town & Country.
Inače, Stellantis baš i ne briljira “preko velike bare”. Objavili su prodajne rezultate koji kažu da je tijekom 2023. godine Fiat prodao samo 605 vozila, gdje je najpopularniji, i uistinu jedini dostupan model bio 500X koji je odlučilo kupiti 554 Amerikanca.