Ovo je deset najbržih auta na svijetu. Evo na kojem je mjestu Nevera

Danas postoji mnogo automobila koji mogu probiti granicu od 400 km/h, neki dosežu brzinu čak i do 480 km/h.

No, za takvo nešto potrebni su nevjerojatan inženjering, ogromni motori, aerodinamični trikovi i ostale stvari. Znate li koji su automobili trenutno najbrži na svijetu?

Ovo je lista deset najbržih koju je složio Carwow.

1. Koenigsegg Jesko Absolut - preko 500 km/h (teoretski)

Koenigsegg je vrlo dobar u izradi ludih hiperautomobila, a Jesko Absolut će biti najluđe što nude do sada.

Koristi dvostruki turbo punjeni V8 motor koji daje 1600 KS kada radi na trkaće gorivo i postiže 0-100 km/h za 2.5 sekundi.

Švedski brend također kaže da će ovaj automobil postići preko 500 km/h, no to dolazi s određenom napomenom.

Jesko Absolut nikada zapravo nije postigao ovu maksimalnu brzinu u stvarnosti; ova predviđanja se temelje na računalnim simulacijama, a vrijeme će pokazati mogu li ih ispuniti.

2. Bugatti Chiron Supersport 300+ - 490 km/h

Oni koji su odrasli 2000-ih vjerojatno će povezivati najbrži automobil na svijetu s legendarnim Bugatti Veyronom. Pa, duh tog automobila prenesen je na Bugatti Chiron Supersport 300+; 8.0-litreni, četverostruko turbo punjeni, 1600 KS megastroj koji će, kao što ime sugerira, postići preko 480 km/h.

Točnije, postigao je 490 km/h kada ga je francuska tvrtka pustila na Volkswagenovoj Ehra-Lessien testnoj stazi. Chiron 300+ ne drži službeni svjetski rekord jer je vozio samo u jednom smjeru.

Da biste oborili rekord, morate to učiniti dva puta u suprotnim smjerovima, što Bugatti iz nekog razloga nije odlučio učiniti. Zamjena za Chiron je neizbježna, pa možda taj automobil bude još brži.

3. SSC Tuatara - 475 km/h

Dok je Chironov složeni W16 motor izuzetno impresivan, ponekad jednostavno ne možete nadmašiti ogromni V8 s parom turbo punjača. SSC Tuatara ima dvostruko turbo punjeni V8 koji daje do 1750 KS kada radi na etanol, no postoji određena kontroverza oko službene maksimalne brzine.

SSC je tvrdio da je Tuatara zapravo postigla 531 km/h u listopadu 2020. godine, čime bi postala najbrži automobil na svijetu, ali je kasnije priznao grešku GPS-a koja je pogrešno prikazivala tu brzinu. Testovi početkom 2022. pokazali su da je automobil postigao stvarnu maksimalnu brzinu od 475 km/h, što nije baš malo.

4. Hennessey Venom F5 - 437 km/h (zasad)

Amerikanci su se nedavno istaknuli u utrci do najveće brzine, s četvrtim mjestom koje ide još jednom američkom superautomobilu. Hennessey Venom F5 ima 6.6-litreni dvostruko turbo punjeni V8 s 1817 KS i 1617 Nm okretnog momenta.

To je dovoljno da ga lansira od 0 do 100 km/h za 2.6 sekundi i postići će maksimalnu brzinu od 437 km/h - za sada. Hennessey želi izvući još više iz F5, s ciljem postizanja maksimalne brzine preko 480 km/h u 2024.

5. Rimac Nevera - 412 km/h

Električni automobili nude trenutnu akceleraciju zahvaljujući okretnom momentu svojih električnih motora, no dodatna težina baterija može ih ograničiti u pogledu maksimalne brzine. To nije slučaj s Rimac Neverom.

Ovaj balistički EV hiperautomobil ima četiri električna motora, koji proizvode ogromnih 1914 KS i 2300 Nm okretnog momenta.

To je dovoljno da od 0 do 100 km/h ubrza za samo 1.9 sekundi i može postići maksimalnu brzinu od 412 km/h.

Gotovo je u potpunosti napravljen od karbonskih vlakana kako bi se smanjila težina, ali to nije samo neki ogoljeni dragster. Unutrašnjost je predivna i ne izostaju luksuzi koje biste očekivali od automobila koji košta 2 milijuna funti.

6. McLaren Speedtail - 402 km/h

McLaren nije dizajnirao Speedtail za obaranje svjetskih rekorda, ali s maksimalnom brzinom od 402 km/h, to je najbrži cestovni automobil koji su ikada izradili.

To je brže od njihovog posljednjeg automobila s tri sjedala - legendarnog McLarena F1. Njegova super-klizava karoserija nema krila koja bi izazivala otpor i izgleda kao nešto izvučeno ravno iz futurističkog cyberpunk filma.

Zamislite samo vožnju tom brzinom.

7. Koenigsegg Regera - 402 km/h

Koenigsegg Regera dijeli maksimalnu brzinu s McLaren Speedtailom i drugi je automobil švedskog brenda na ovom popisu. Ponosno nosi dvostruko turbo punjeni V8 motor i električni motor koji zajedno proizvode ukupno 1500 KS.

Za razliku od bilo kojeg drugog automobila na ovom popisu, Regera može ići od 0 do 402 km/h koristeći samo jedan stupanj prijenosa.

Da, bez obzira na to vozite li se pri 50 km/h ili ciljate postići njegovu maksimalnu brzinu (na zatvorenoj stazi, ne na autocesti), bit ćete u istom stupnju prijenosa. Čini se pomalo ludo.

8. Aston Martin Valkyrie - 402 km/h

Možda ne mislite, na temelju izgleda, da je Aston Martin Valkyrie legalan za cestu. Izgleda kao potpuno LeMans trkač, ali možete ga stvarno voziti na cesti.

Iza vozača je smješten 6.5-litreni hibridni V12 s 1160 KS, sposoban da ovaj F1 inspirirani trkaći automobil s ceste ubrza od 0 do 100 km/h za 2.5 sekundi. Nije baš iznenađujuće kada shvatite da teži nešto više od tone.

9. Pagani Huayra - 383 km/h

Pagani Huayra je fantastičan automobil. Svaki detalj je izvrstan i nije samo za postere. Ima AMG derivirani dvostruko turbo punjeni V12 motor koji daje 730 KS i 1000 Nm okretnog momenta, dovoljno za maksimalnu brzinu od 383 km/h.

Huayra je uglavnom napravljena od karbonskih vlakana kako bi se smanjila težina i povećala krutost, a prekrivena je aktivnom aerodinamikom kako bi lakše proklizala kroz zrak.

10. Lamborghini Revuelto - 350 km/h

U svijetu smanjenja i prisilne indukcije ljudi u Lamborghiniju ostali su vjerni atmosferskom V12 motoru za svoj novi flagship Revuelto. To ne znači da je potpuno bez asistencije, jer također ima tri električna motora koja povećavaju snagu.

Kombinirano daje 1015 KS, više nego bilo koji Lamborghini ikad napravljen za cestu. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 2.5 sekundi, a maksimalna brzina mu je 350 km/h.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.