Ovo je najdosadniji automobil svih vremena

Foto: Austin

I DOK su oko najružnijeg automobila mišljenja podijeljena, u izboru najdosadnijeg automobila vjerojatno ćete se složiti s ovim odabirom.

Iza izbora stoji renomirani izvor – Hagerty, koji je najveći svjetski procjenitelj klasičnih automobila. Ova tvrtka je i organizator tzv. Festivala neuobičajenog na kojem se izlažu isključivo svakodnevni i samim time dosadni automobili. Festival se ove godine održava sedmi put, i to 30. srpnja u Lincolnshireu.

 

A do tada nas je Hagerty počastio rezultatima analize u potrazi za najdosadnijim automobilom na svijetu. Kaže kako u top 10 ulazi puno Austinovih modela, a najneugledniji su automobili plave boje. Nakon detaljne analize dosadašnjih sudionika i pobjednika izbor je pao na Austin Montego, neuglednu limuzinu iz 1989. godine. 

"Montego je dosadan koliko je Montego Bay (grad) zanimljiv. Iako je proizvođač tvrdio da je Montego auto koji vozača stavlja na prvo mjesto, auto se češće kvario nego što se vozio", komentirao je izbor James Mills, urednik Hagerty UK-a. 

Ne samo da se automobil ističe neuglednim dizajnom već je to i jedan od kvarljivijih automobila svoga doba. Automobil je proizvodio British Leyland od 1984. do 1988., a zatim je proizvodnju preuzela Rover grupa. U tom je razdoblju proizvedeno 436.000 primjeraka, ali nakon samo četvrt stoljeća njih 99.98% bilo je pokvareno. Prema podacima Hagertyja, 2020. godine bila su živa još samo 34 primjerka.