Ovo je najveće Mercedesovo oružje protiv Tesle

Foto: Mercedes

MERCEDES je na tržište već izbacio nekoliko električnih modela, a najveće je ostavio za kraj.

Prvi u nizu noviteta dolazi već iduće godine. Pogađate, radi se o kamionima s električnim pogonom. Onaj "najobičniji“ je eActros, a on bi u prodaju trebao stići polovicom iduće godine. Nudi oko 200 km dosega, a idealan je u lokalnom prigradskom prometu. Prva serija ovih kamiona je u komercijalnoj upotrebi od 2018. godine.

Puno zanimljiviji je futuristički eActros LongHaul, šleper sposoban voziti oko 500 km bez stajanja. On je još uvijek u razvoju, a prvi primjerci u komercijalnoj upotrebi očekuju se 2024. godine. Podsjetimo, Teslin Semi ima veći doseg (800 km), a na tržište bi trebao stići već dogodine.

Konačno dolazimo i do GenH2 kamiona. Zahvaljujući vodiku i gorivim ćelijama ovaj kamion može voziti preko 1000 km bez stajanja s dva spremnika ukupnog kapaciteta 80 kg vodika. Svaki elektromotor daje oko 330 kW maksimalne snage, te do 2.071 Nm okretnog momenta. U Mercedesu kažu kako performansama može parirati najsuvremenijim dizelašima. 

Prva komercijalna testiranja kreću 2023. godine, a u slobodnu prodaju stiže nakon 2025. godine. Primjera radi, Hyundaijev XCIENT Fuel Cell kao prvi velikoserijski kamion s vodikovim pogonom ima već sada doseg od 1000 km.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.