Ovo je reinkarnacija slavne Multiple. Izgleda zaista sjajno

Foto: Instagram maltesedesign_concept

SJEĆATE LI SE onog starog vica: kakva je razlika između Fiata Multiple i javne kuće? Nikakva - super ti je dok si unutra, ali malo neugodno kada te vide da izlaziš. 

Zaista, Fiat Multipla poznata je kao jedan od najkontroverznijih automobila kada je riječ o dizajnu. Ovaj neobični model automobila debitirao je 1998. godine kao MPV (višenamjensko vozilo), a proizvodio se sve do 2010. godine.

Potpuno drukčija od drugih

Povijest Fiata Multiple seže u devedesete, kada su u automobilskoj industriji rastuća potražnja za višenamjenskim vozilima i potreba za inovacijama potaknule Fiat da razvije nešto drugačije od konvencionalnih MPV-jeva na tržištu. Rezultat toga bila je Fiat Multipla, koja se isticala jedinstvenim i ekscentričnim dizajnom.

Što se tiče reakcija na Multiplu, one su bile izrazito podijeljene. Dok su neki cijenili hrabrost Fiata da istraži nove dizajnerske smjerove i pruži nešto drugačije na tržištu, drugi se nisu mogli pomiriti s njezinim izgledom. Multiplin izgled s tri para svjetala na prednjem dijelu vozila i nekonvencionalni oblik karoserije bili su predmet šala i kritika.

Međutim, unatoč kontroverzi oko dizajna, Fiat Multipla je bila funkcionalno vozilo s prostranom unutrašnjošću, mogućnošću prijevoza do šest osoba i vrlo praktičnim rješenjima za obitelji.

Jedinstvena i prepoznatljiva

Stekla je svoje mjesto u automobilskoj kulturi kao jedinstven i prepoznatljiv model. Iako se više ne proizvodi, ostaje zapamćena kao jedan od najizrazitijih primjera dizajnerskog eksperimentiranja u svijetu automobila. Možda je upravo zato i dalje osnova za nove eksperimente jer današnji kupci znatno su skloniji neuobičajenim rješenjima no što su bili oni s kraja prošlog stoljeća.

Jedan od dizajnera koji su pokušali napraviti modernu interpretaciju je Maltese Design, a komentari su i više nego ohrabrujući.

U ovoj viziji Multipla zadržava originalni dizajn profila, s ipak oštrijim, isklesanim linijama. Poboljšana većim kotačima i nižom siluetom, odiše sportskim duhom. Značajne promjene dizajna uključuju tanja LED svjetla u obliku slova Y koja zamjenjuju prepoznatljiva niže postavljena svjetla i izbočena okrugla prednja svjetla.

Implementacija tankih ručki na vratima i naglašenih stražnjih blatobrana doprinosi jedinstvenoj estetici. Prednja vrata otvaraju se konvencionalno, dok se čini da se stražnja vrata otvaraju prema unazad, slično modelima Rolls-Roycea s četverim vratima.