Ovo su stvari koje će vam olakšati kupovinu polovnog automobila

Foto: 123RF

AKO želite pametno kupovati, prvo trebate znati ove stvari.

Kupovina polovnog automobila može biti kompliciran posao ako ne znate na što trebate obratiti pažnju. Još teže je naći dobar auto koji će odgovarati potrebama cijele obitelji, piše Geico.

Ipak, nije nemoguće izabrati pravo vozilo samo ako se budete pridržavali ovih savjeta stručnjaka.

1) Usporedite godište i cijenu

Kod kupovine polovnog automobila važno je naći ravnotežu između cijene i očuvanosti vozila. Ako je previše nov, bit će preskup, a ako je veoma star, vjerojatno će zahtijevati mnogo popravaka. Zbog toga bi najbolje bilo kupiti automobil star oko tri godine. On je vjerojatno u dobrom stanju i može biti čak 40 posto jeftiniji od istog novog modela.

2) Nađite privatnog mehaničara 

Nikad ne kupujte automobil dok ga ne pregleda automehaničar koji popravlja različite vrste automobila. Ako osobno znate majstora, povedite ga sa sobom kod prodavača. Ako to ne možete učiniti, zamolite vlasnika da odvezete vozilo u garažu kod automehaničara koji nije ni u kakvoj vezi ni s prodavačem ni s kompanijom koja proizvodi model koji planirate kupiti. Ako vas vlasnik odbije, znajte da trebate biti sumnjičavi.

3) Tražite automobil s certifikatom

Ako se bojite skupih popravaka, onda potražite automobil koji ima certifikat, odnosno potvrdu ovlaštenog servisa o pregledu i stanju vozila. Ovakvi automobili su morali ispuniti određene uvjete kako bi bili certificirani. 

4) Napravite domaću zadaću

Nekada je bilo teško utvrditi vrijednost polovnog automobila, ali danas to nije slučaj. Nađite provjerenu stranicu za prodaju automobila i utvrdite prosječnu cijenu na osnovi svih primjeraka istog modela, ovisno o godištu, prijeđenim kilometrima i drugim faktorima koji vas zanimaju. Osim toga, trebate pitati i prodavača je li vozilo ikad sudjelovalo u prometnoj nesreći, jer ako je, onda je veća vjerojatnost da će mu biti potrebni česti popravci.

5) Ne budite emotivni

Važno je, kao i prilikom svake druge kupovine, misliti glavom, a ne srcem. Kada kupujete polovni automobil, pokušajte se ne koncentrirati samo na određeni model ili samo na jednu boju. Čitajte komentare o automobilima na internetu i probajte na osnovi njih ustanoviti koji od polovnih automobila su se pokazali kao najpouzdaniji. Ne dopustite da vam očigledan problem promakne samo zato što vam se sviđa izgled automobila.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.