Pad prodaje električnih modela: Audi ukida luksuzni model, tvornica pred zatvaranjem?

Foto: Audi

U AUDIJU ozbiljno razmišljaju o obustavi proizvodnje prestižnog električnog modela. 

Obnovljeni Audi Q8 e-tron predstavljen je potkraj 2022. godine, a u salone je stigao prije godinu dana. Usprkos poboljšanju u tehničkom smislu, posebno povećanju dosega, Audijev električni SUV se nije najbolje snašao. Potvrđuje to i Audi koji je u rukavicama izjavio kako "razmatraju rani prekid proizvodnje modela Q8 e-tron".

U Audiju kažu da je ovaj potez rezultat "globalnog pada narudžbi kupaca u segmentu električne luksuzne klase". Kažu kako su Q8 e-tron i Q8 Sportback e-tron pod utjecajem "intenzivnijeg pada potražnje", a što je djelomično rezultat uvođenja novijih električnih modela. Primjerice, Q6 e-tron je jeftiniji, moderniji i nudi veći doseg.

Zatvara se i tvornica?

I tu loše vijesti ne staju. Ova informacija dolazi u sjeni one vezane za tvornicu u Bruxellesu. Audi je rekao da postoje "dugotrajni strukturni izazovi na lokaciji u Bruxellesu" gdje se proizvode električni crossoveri. Rečeno je da to uključuje visoke troškove logistike i raspored tvornice koji je teško promijeniti zbog lokacije u blizini središta grada.

"Uprava Audi Bruxelles obavijestila je Vijeće tvrtke o svojoj namjeri da provedu restrukturiranje lokacije. Izjavom ove namjere započinje proces informiranja i savjetovanja u skladu s belgijskim zakonom. U tom procesu uprava postrojenja raspravlja o rješenjima za lokaciju s odgovornim socijalnim partnerima. To također može uključivati prestanak rada ako se ne pronađe alternativa.”, stoji u priopćenju iz kojih neki već iščitavaju skoro zatvaranje pogona. 

Unatoč tome što zvuči kao da je tvrtka odlučila ukinuti Q8 e-tron i zatvoriti tvornicu, glavni izvršni direktor Audija u Bruxellesu Volker Germann naglasio je "Najava... ne znači da je odluka donesena." Međutim, priznao je: "Zaposlenici u Bruxellesu, a i ja također, itekako smo osjetili ovu vijest."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.