Pada potražnja: Smanjuje se proizvodnja jednog od najboljih električnih automobila

Foto: Porsche

PORSCHE i njegov Taycan su bili veliki hit na tržištu supersportskih automobila, ali je sada potražnja u padu. 

Prvi električni Porsche se nudi u nekoliko izvedbi, a sve se odreda smatraju ponajboljima u svojoj kategoriji. Ipak, to očito nije bilo dovoljno da se održi prvotni hype oko ovog modela. Nije pomogla niti titula s Nürburgringa, kao ni potonji redizajn kojim je automobil dobio bitna poboljšanja. 

Prema najnovijim informacijama, Porsche je uslijed smanjene potražnje prisiljen reducirati intenzitet proizvodnje. Kako prenosi Stuttgarter Nachrichten, tvornica u Zuffenhausenu prelazi na jednosmjenski rad. Trenutno se provode pregovori s predstavničkim tijelima radnika, a sve u cilju da se premoste moguća otpuštanja. Iz Porschea zasad nema komentara. 

Podsjetimo, Taycan je s 40.000 prodanih primjeraka 2023. godine bio jedan od uspješnijih modela, i to usprkos nemaloj cijeni. Ove godine je samo u Njemačkoj zabilježen pad prodaje električnih vozila za 16.4 posto, a interes za Taycanom smanjen je i na kineskom tržištu. Kako piše njemački magazin, kineski kupci žele luksuzne njemačke automobile, ali u kombinaciji motora s unutrašnjim izgaranjem. 

Skoro lansiranje električnog macana trebalo bi pomoći u stvaranju bolje slike o električnom Porscheu. Jeftiniji je od Taycana, a mogao bi izazvati veliki interes na globalnom nivou. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.