Kultni Game Boy može otkriti sve tajne motora

Screenshot: YouTube

JEDNA od najpopularnijih igraćih konzola nije se koristila samo za igranje. 

Bolji poznavatelji filmske industrije sjetit će se filma Terminator 2, u kojem glavni lik John Connor pokušava pomoću malog uređaja Atari Portfolio doći do PIN koda. Ovdje se, pak, radi o nečem još zanimljivijem, a to je primjena Game Boya u autoindustriji. 

Početkom 2000-ih Game Boy, koji je sa srodnim serijama proizveden u gotovo 120 milijuna primjeraka, postao je i dijagnostički uređaj. Koristio se na skuterima marke Aprilia, Peugeot i Suzuki. Oprema je uključivala cartridge s parom priključnih kablova, koji se priključio na Game Boy Color ili Game Boy Advance.

Spajanjem s centralnom upravljačkom jedinicom motora ovo je postao pravi dijagnostički uređaj, koji je omogućavao uvid u trenutnu brzinu motora, temperaturu, poziciju akceleratora i sl. Isti uređaj koristio se i za nadogradnju upravljačkog softvera, primjerice, sa standardnog na trkaći. 

Želite li danas imati ovakav dijagnostički uređaj, skupo će vas stajati. Cijene kultnih igraćih konzola otišle su u nebo, kao i Orbitalovog sustava za dijagnostiku. Na Game Boy forumu se tako pojavila ponuda za Peugeotove skutere, a tražena cijena je 3000 USD