Policija se oglasila povodom Martinja i nadolazećih blagdana

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

POLICIJA će do kraja godine provoditi pojačani nadzor vozača. 

Iz MUP-a obavještavaju kako će se narednih tjedana provoditi pojačani nadzor vozača na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Povodom Martinja podsjećaju kako su prošle godine tijekom Martinja i vikenda poslije kontrolirana 6352 vozača. Od tog broja pod utjecajem alkohola zatečeno je 606 vozača, a 12 vozača je odbilo alkotestiranje. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 31 do 40 godine -147 vozača, od 25 do 30 godina - 112 vozača, 18 do 24 godine - 112 vozača. 248 vozača je imalo koncentraciju alkohola u rasponu od 0.5 do 1.0 g/kg, dok je koncentracija veća od 1.50 g/kg utvrđena kod 120 vozača. Također, troje vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok je 17 odbilo testiranje.

Stoga ne čudi što će se i ove godine od 11. do 14. studenog, povodom narodnog običaja krštenja mošta tijekom Martinja, dodatno usmjeriti preventivno-represivne aktivnosti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Policija će do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira na to jeste li popili ili niste
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola ni jedan razlog nije opravdan

Ove godine 259 poginulih u prometu 

Prema statističkim pokazateljima, u deset mjeseci 2021. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 259 osoba, od kojih su 124 ili 47.9% poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.

>> Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama vezane uz vožnju pod utjecajem alkohola (PDF)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.