Porsche najavio 911 Dakar, bolid za sve terene

Foto: Porsche

PORSCHE je potvrdio kako će terenska izvedba 911-ice nositi dodatak u imenu, Dakar.

Dakar postaje sinonim za najekstremniji Porsche za sve terene. 

"Vjerujemo da je teško da postoji bilo koja druga marka automobila koja može tako vjerodostojno kombinirati karakteristike sportskog automobila i terenske vožnje kao Porsche", govorio je prije deset godina Porscheov direktor Michael Mauer predstavljajući koncept Vision Safari, kojim se pokušalo oživjeti kultni 911 Safari s legendarne utrke afričkim kontinentom duljine čak 5000 km. 

Danas, deset godina kasnije, vrijeme je za novo ime i staru ideju. 911 Dakar bit će nezaustavljiv na terenu, a dolazi kao provjereni proizvod s više od pola milijuna testnih kilometara iza sebe. Čak 10.000 km je ovaj auto odradio u offroadu, a u testiranju je pomogao i legendarni vozač Walter Röhrl.

Dakar je osim testnih poligona prošao rigorozna testiranja vozeći surovim pješčanim krajolikom Maroka i Dubaija uz temperature preko 45 stupnjeva. Penjao se dinama te vozio i ledom prekrivenim krajolikom kako bi na scenu došao sa savršeno ugođenim postavkama. 

Može li ovakav Porsche protiv nadolazećeg Lamborghinija Huracan Sterrato, ne znamo, ali znamo kako je ovo tek početak razvoja nekih novih 911-ica, uključujući i hibridnu. Nakon 2030. godine 911 bi trebao zaživjeti kao električni model, ali to je već neka druga, u današnjim okvirima teško probavljiva priča. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.