75 godina Abartha: povijest sačinjena od pobjeda

Foto: Abarth

LEGENDA O MARKI sa znakom škorpiona započela je 31. ožujka 1949., kada je Carlo Abarth (1908. - 1979.) s vozačem Guidom Scagliarinijem osnovao Abarth & C. i lansirao autentičnu legendu stila i performansi. Njihov prvi automobil, 204 A izveden iz Fiata 1100, omogućio je Taziu Nuvolariju da pobijedi na svojoj posljednjoj utrci 1950.

Od tada je povijest Abartha prepuna rekorda, budući da je marka uvijek kombinirala maksimalne performanse, majstorstvo i vrhunsku tehničku obradu. Među komponentama za masovnu proizvodnju automobila, ispušne cijevi postale su prava ikona "Abarth stila" tijekom godina, a marka je dosegla vrhunac uspjeha između 1950-ih i 1960-ih.

Prvi Abarth 595

Godine 1963. debitirao je Fiat-Abarth 595, prvi Abarth temeljen na novom Fiatu 500, koji je u potpunosti transformirao mali pomoćni automobil i omogućio mu da dosegne svoj maksimalni potencijal.


Sljedeće zlatno desetljeće obilježeno je impresivnim pobjedničkim nizom: 10 svjetskih rekorda, 133 međunarodne nagrade i više od 10.000 pobjeda na stazi.
Godine 1971. marku je u potpunosti preuzela grupa Fiat, a legenda se nastavila s modelima Fiat 124 Abarth, 131 Abarth i Ritmo Abarth.

Novo doba Abartha

Godine 2008. marka je lansirala novu liniju stvorenu za ljubitelje motosportova. Od tada su novi modeli lansirani često i brzo.

2022. je označila potpuno novu eru za Abarth jer je Marka kompletirala svoju ponudu modela u Europi s debijem potpuno električnog novog Abartha 500e, koji je brži i uzbudljiviji u gradskoj i prigradskoj vožnji.

Globalni karakter

Naglašavajući sve globalniji karakter marke, Abarth je 2022. također nastavio svoju globalnu ekspanziju s brazilskim lansiranjem novog Abarth Pulsea, prvog SUV-a povijesne talijanske marke koji se ponosno vratio preko europskih i azijskih granica, nakon čega je uslijedilo predstavljanje od Abartha Fastbacka godinu dana kasnije.

Nadalje, najavljeno je i novo strateško partnerstvo sa Stellantis Motorsportom, dajući život najsnažnijem Abarthu ikada. Debitirajući u svojoj lansiranoj verziji Scorpionissima, novi Abarth 600e spreman je osvojiti obožavatelje svojim neosporivim šarmom, a sve je u tome da bude spreman za polazak na cestu svojom mišićavom i agresivnom pojavom. Prve slike lansirane verzije, koja će biti proizvedena u ograničenom izdanju od 1949 jedinica, daju uvid u njen karakter, otkrivajući intrigantnu "zlu" bit koja dodaje njegovu privlačnost. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.