Povratak Ssangyonga: Moćni pick-up stigao na hrvatsko tržište

Foto: Ssangyong

IZA poznatog imena nalazi se potpuno novi model konkurentne cijene.

Ova korejska marka, poznata po nekonvencionalnom dizajnu svojih modela, svojevremeno je solidno kotirala na hrvatskom tržištu, a onda netragom nestala. U međuvremenu je Ssangyong prošao kroz brojne poslovne izazove te se posljednjih godina udomaćio na europskom tržištu s vrlo konkurentnom ponudom. 

Marka se sad vratila i na hrvatsko tržište. U pitanju je model Musso Grand, moćni pick-up koji se nudi isključivo u double cab izvedbi s turbodizelskim 2.2 e-XDi 220 motorom. U pitanju je motor zapremine 2.2 litre koji daje respektabilnih 202 KS i pri 3800 o/min te 441 Nm okretnog momenta dostupnog u rasponu od vrlo niskih 1400 pa sve do 2800 o/min. 

Kupci mogu birati između šest-stupanjskog ručnog mjenjača i šest-stupanjske automatike koju proizvodi japanski Aisin. Model ima mogućnost vuče tri tone (s automatskim mjenjačem), odnosno najveća ukupna dozvoljena masa vozila i prikolice je 6450 kg (ručni mjenjač) odnosno 6750 kg (automatski mjenjač).

S djelomičnim 4WD pogonom vozač može sam izabrati kada će aktivirati sustav s obzirom na promijenjene prilike na cesti ili terenu. To omogućava viši stupanj sigurnosti i učinkovitosti djelovanja u usporedbi s tradicionalnim sustavima pogona na četiri kotača. 

Na blatom ili snijegom prekrivenim površinama može doći do proklizavanja jednog od kotača, odnosno jedan kotač može ostati u zraku. Tada blokada diferencijala prenosi okretni moment na kotač koji ima bolji kontakt s podlogom. Stražnji ovjes s lisnatim oprugama jamči da se ovaj model vozi uglađeno i dobro se ponaša i pod velikim teretnim opterećenjem i kod vuče.

Ovisno o opremi, Musso Grand može ponuditi zaslon na dodir od 9.2 inča, digitalni radio, navigaciju TomTom te povezivost s Apple CarPlayom ili Google Android Autom. Audiosustav dolazi u kombinaciji šest zvučnika, a sigurnosni aspekt je zaokružen potpunom opremom u pogledu sustava asistencije te elemenata aktivne i pasivne sigurnosti.

Musso Grand nastao je na osnovi modela Rexton, a modeli pripremljeni za naše tržište dolaze s N1 homologacijom. To znači da se mogu registrirati kao gospodarska vozila s mogućnošću kompletnog odbitka PDV-a za poduzetnike.

Musso Grand je već na zalihi u Hrvatskoj, a cijena bogato opremljenog modela s 4x4 pogonom i duplom kabinom (5 sjedala) kreće od 38.999 eura. U ponudu ovog korejskog proizvođača će već na jesen stići i električni terenac e-Korando, kao i novi model Torres.

Cjenik SSY Musso Grand CRO MY23 01082023 by Index.hr on Scribd