Poznato je kad će Volkswagen preteći Teslu

Screenshot: Linkedin, Bloomberg Intelligence

NAJNOVIJI izvještaji govore kako se Volkswagen brzo približava Tesli.

Tesli su odbrojeni dani na poziciji globalnog predvodnika u proizvodnji električnih automobila, sugerira najnovije izvješće koje je objavio Bloomberg Intelligence. Prema njihovim procjenama, Teslu će preteći Volkswagen. Poznato je i kada. Naime, to bi se trebalo dogoditi za već 18 mjeseci. 

Najnoviji izvještaji govore kako je Volkswagen već sad ispred Tesle u prodaji na europskom kontinentu. Volkswagen je prošle godine prodao 310.000 električnih vozila, što je dvostruko više nego 2020. godine. U Americi je situacija još uvijek kudikamo drukčija, pa je tamo VW uspio prošle godine prodati tek 37.200 električnih automobila. 

A da prava oluja tek dolazi, najbolje govore podaci kako je većina Volkswagenovih električnih modela rasprodana za ovu godinu, pa je jedina nepoznanica hoće li kriza zbog nestašice dijelova i poremećenih opskrbnih lanaca imati veći utjecaj na proizvodnju. Bloomberg prognozira kako će udio električnih vozila do 2025. godine skočiti na 15%. Europa i Kina se tu vide kao predvodnici, dok će Amerika malo zapeti i doseći udio od tek 6%.

Tesla je pak prošle godine prodala 936.222 električnih automobila i popela se 35 mjesta na ljestvici Fortune 500 s prihodom većim od 50 milijardi USD.

Na trećem mjestu u prodaji električnih automobila će po Bloombergu biti aktualni kineski broj 1. To je BYD, a u stopu će ga pratiti Changan i Geely. Također, očekuje se veliki rast startupova Nio i Xpeng.