U Italiji će vas oderati na benzinskoj ako ne znate za ovo pravilo

Na benzinskim postajama u Italiji vozače čeka zamka kakva vjerojatno ne postoji nigdje drugdje u Europi.

Naime, u Italiji vozači moraju paziti da dobro provjere na kakvoj benzinskoj crpki toče gorivo jer se cijene mogu značajno razlikovati ovisno o načinu usluge. Na nekim benzinskim crpkama jasno su istaknute dvije vrste cijena: jedna za samoposluživanje, pri čemu vozač sam toči gorivo (fai da te), i druga za uslugu pri kojoj djelatnik crpke toči gorivo umjesto vozača (servito). Razlike u cijeni između ove dvije usluge mogu biti znatne i mogu dovesti do neugodnih iznenađenja pri plaćanju.

Ako vam djelatnik pomaže u točenju goriva, usluga može biti skuplja i više od 20 centi po litri u odnosu na samoposluživanje. Primjerice, za spremnik od 50 litara dodatni trošak može iznositi i do 10 eura po punjenju, što je značajan izdatak, upozorava Njemački autoklub (ADAC).

Važno je napomenuti da vozači riskiraju plaćanje ove naknade čak i ako sami toče gorivo, ako to čine na agregatu koji je namijenjen za uslugu točenja. Dakle, treba vrlo dobro pripaziti na oznake i znakove na crpki te provjeriti postoji li oznaka "servito" kako bi se izbjegli dodatni troškovi.

Osim toga, ADAC savjetuje vozače da uvijek unaprijed provjere cijene goriva u aplikacijama ili na web stranicama koje prate cijene goriva. U Italiji, kao i u mnogim drugim zemljama, cijene goriva mogu se znatno razlikovati od crpke do crpke, pa je korisno istražiti i odabrati povoljniju opciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.