Prodaje se unikatni Saab brutalnog izgleda

Screenshot: Bonham's

AUTOMOBIL je ponuđen na aukciji, a mogao bi postići ogromnu cijenu.

Malo je automobilskih marki koje imaju toliko vjernu sljedbu kao što je to Saab. Iako ne postoji i ne proizvodi nove automobile već godinama, Saabovi su i dalje prisutni na cestama, a njihovi vlasnici ih paze, maze, ali i voze. Ljubav je to koja se rađa na prvi pogled i dodir, bezrezervna i vječna. 

O čemu tu govorimo, najbolje pokazuje primjer iz 1997. godine. Tada je Saab slavio 50 godina postojanja, a jedan od najvećih poklonika, Per Ekstrom, tim je povodom u svojoj karoserijskoj radionici izradio unikat na osnovi modela 9000. 

Ekstrom je na svoju preradu snova potrošio između 3000 i 4000 radnih sati i stvorio jednu od najboljih prerada koje je Saab ikada vidio. Pet godina ranije napravio je sličnu preradu na osnovi Saaba 99. 

Noviji se zove Saab EX, a predstavlja mješavinu modela 9000 i NG900 u coupe izvedbi koja i danas izaziva divljenje. Ne samo da je u potpunosti ispoštovana Saabova dizajnerska filozofija već je stvorio coupe kojeg se ne bi postidio ni jedan kolekcionar. 

>> Cjelokupan opis automobila možete naći ovdje.

I da, kao svaki Saab, i ovaj je s pokrićem. Prevedeno to znači 2.3 Turbo s Nordic stage 3 kitom i preko 300 KS. Automobil se sada nalazi na aukciji u ponudi Bonhamsa, a očekuje se kako bi mogao postići cijenu od 90.000 eura.