Rumunjski auto proglašen najboljim: Dacia ispred Tesle

Foto: Dacia, GreenNCAP

NAJPOŽELJNIJI električni automobil s ekološkog aspekta je Dacia Spring. 

Laskavu titulu Daciji je dodijelio GreenNCAP, koji provodi testove u cilju ocjenjivanja ekološke efikasnosti današnjih automobila. Time se mali Spring pozicionirao ispred daleko skupljih modela kao što su Tesla Model 3 i Cupra Born. Da je Dacia bila jedan od glavnih kandidata za titulu godišnjeg pobjednika bilo je jasno još ljetos kad je na testovima osvojila maksimalne ocjene u tri od četiri testa. 

Pokretan malenim elektromotorom snage 45 KS, Spring nije brzinac, ali je zato izuzetno praktičan u urbanim uvjetima. Potrošnja energija bila je niža od GreenNCAP-ovog praga maksimalnih bodova, uz značajno veću potrošnju na autocesti. Pritom je 89% energije povučene iz električne mreže iskoristivo na izlazu baterije. 

Očekivano u području indeksa stakleničkih plinova Spring zahvaljujući štedljivom električnom pogonu dobiva najviše ocjene. Konačan rezultat je pet zvjezdica i indeks 9.9 pa Dacijin model daje primjer drugima, zaključuje GreenNCAP.

Testirani Spring imao je gume dimenzija 165/70R14 s indeksom nosivosti i brzine 81H. Deklarirani kapacitet baterije je 26.8 kWh, a deklarirani doseg Springa je ukupno 230 km, odnosno 314 km u gradskoj vožnji. Deklarirana potrošnja mu je 13.9 kWh/100 km, a masa vozila 970 kg. Ipak, pri temperaturi od 23⁰C na autocesti postiže doseg od 140 km. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.