Samo je jedan Mercedes: Prešao milijun kilometara i ne odustaje!

 Foto: Daimler AG

MERCEDES W124 je poznat kao jedan od najpouzdanijih Mercedesa i automobila uopće, a posljednji primjer osim dugovječnosti otkriva i koliki je uistinu trošak vlasništva. 
 
Nakon što je pet godina radio u Mercedesu Michael Nickl je odlučio iskoristiti povlasticu u obliku popusta za radnike i tako je izbor pao upravo na Mercedesov model. Bila je 1992. godina, a Nickl je odabrao već tada dokazani W124, i to u spartanskoj izvedbi s baznim dizelskim motorom.
 
Pogađate, 200D u "ponoćno" plavoj boji, a na popisu opcija bili su električni šiber, središnji oslonac za ruke, centralno zaključavanje, radio i stražnji nasloni. Tako opremljeni automobil koštao je 40.523,81 DEM, a Nickl je planirao automobil prodati kroz godinu dana i zahvaljujući inicijalnom popustu čak i nešto zaraditi.
 
 
No danas, četvrt stoljeća kasnije, Nickl i dalje sjedi za upravljačem nekad prestižne limuzine pokretane dizelašem od tek 75 KS i 126 Nm. No postoji i jedna razlika, a to je da automobil više i ne izgleda toliko svježe, a korozija ga je dobrano napala. Nimalo čudno, pošto njegov vlasnik nije zaljubljenik u automobile i doživljava ih kao objekte koji služe za prijevoz od točke A do točke B. I da, još jedan detalj - automobil je prešao milijun kilometara. 
 
Tijekom tih milijun kilometara automobil je sada 55-godišnjeg vlasnika iznevjerio samo jednom, kad je kvačilo otkazalo nakon 445.000 km. Legendarna stodvadesetčetvorka je sudjelovala i u manjoj prometnoj nezgodi, a dijelovi za popravak su stigli sa otpada. Tijekom svog radnog vijeka promijenjeni su kvačilo, kočnice, alternator i vodena pumpa.
 
Vlasnik je vodio i detaljan dosje automobila, pa možemo saznati kako ukupni trošak vlasništva vozila za svo ovo vrijeme iznosi 58.563,26 EUR, dok je na gorivo potrošeno 53.786,28 EUR.
 
Malo ili puno, procijenite sami. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.