Sindikati se izborili: U Lamborghiniju će se raditi dan manje, a zarađivat će se više

Foto: Lamborghini

U Lamborghiniju je lijepo raditi, a upravo je postalo još i bolje. Osim što imaju odlične uvjete rada, više nego pristojna primanja i brojne beneficije, sada su dobili još jednu pogodnost o kakvoj radnici u Hrvatskoj mogu samo sanjati. 

Naime, osim što imaju priliku sklapati jedne od najatraktivnijih automobila na svijetu, radnici tvornice u Sant'Agati imaju četverodnevni radni tjedan. 

Tehnički gledano, radnici Lamborghinija koji rade u dvije smjene izmjenjivat će radni tjedan od četiri i pet dana, ali rezultat je da će svake godine raditi 22 dana manje, piše Reuters. Još bolji uvjeti vrijede za radnike koji rade u tri smjene. Oni s noćnim smjenama će na svaki "normalni" radni tjedan imati dva tjedna s danom manje, a godišnje će raditi 31 dan manje. 

I svi će pritom zarađivati više. Bonusi su povećani 50 posto, a u prosincu će primiti dodatni bonus od 1000 eura. Sve to dolazi kao posljedica pregovora sindikata i poslodavaca, koji su ovaj sporazum prozvali povijesnim. Naime, ovo je prvi slučaj da će radnici u autoindustriji raditi manje i za to dobiti veću plaću. 

Podrška kraćim radnim tjednima porasla je posljednjih godina, a studije provedene u drugim europskim zemljama pokazale su da su radnici koji su dobili više slobodnog vremena bili produktivniji tijekom radnog vremena, imali su tendenciju da dulje ostaju na poslu i bila je manja vjerojatnost da će koristiti bolovanje.