Štiti putnike kao da je živ: Pogledajte reakciju Audija u bočnom sudaru

Screenshot: YouTube, Audi

AKO ste mislili da su automatsko kočenje i držanje u voznoj traci maksimum automobilske tehnologije, prevarili ste se.

Moderni luksuzni automobili toliko su nakrcani tehnologijom da se ponekad čini kao da su živi i sposobni samostalno reagirati na podražaje iz okoline. I to uopće nije daleko od istine. U najvišem segmentu vozila redovito svjedočimo premijerama novih tehnologija, s vremenom sve zanimljivijih i nerijetko besmislenijih. U nekim, pak, slučajevima radi se o kompliciranim sustavima stvorenim da sačuvaju živote, poput onih u prestižnom Audiju.

Kad su životi u pitanju, Audi A8 nudi cjelokupnu sigurnosnu logistiku, a kako raspolaže i jednim od trenutno naprednijih sustava autonomne vožnje, spoj može biti iznenađujući.

Tako će A8 moći s jedne strane samostalno parkirati, ali i stati vidi li prepreku. Ok, sve je to donekle očekivano, ali nijedan auto neće pri povećanom riziku od bočnog udarca podići ugroženu stranu automobila. Upravo tako, kada nadzorni sustav procijeni opasnost od udarca u vrata, aktivirat će zračni ovjes i podići ugroženu stranu, i to za oko 80 mm u oko pola sekunde. Ovaj sustav se zove Pre Sense Side i omogućava da se Audi u sudaru suprotstavi u optimalnom položaju. U Audiju kažu da je vjerojatnost ozljede putnika i do 50% manja u odnosu na auto koji se ne podiže, odnosno svaki drugi auto.

 

Ovo dakako nije jedina nova tehnologija. Primjerice, ako ste vlasnik automobila sa skupocjenim naplatcima, znate koliko je frustrirajuće kada pri parkiranju, u žurbi, ogulite naplatak u kontaktu s rubnjakom. Kod Audija će vas o takvoj opasnosti upozoriti sustav, a i animacija na zaslonu.

Što sve Audi A8 nudi, pogledajte u nastavku.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.