Stvorio je najbolji automobil u povijesti, a sada priprema nasljednika

Foto: Gordon Murray Automotive/YouTube

GORDON MURRAY je 1990-ih stvorio McLaren F1, automobil koji je i danas mjerilo u segmentu sportskih automobila. U istoj glavi osmišljen je i nasljednik.

Murray ga zasad zove T.50, a najavljuje ga za 2022. godinu, i to kao "najčišći i najlakši (vozački) supersportski automobil svih vremena". Nema straha, jer Murray nije prešao na električnu stranu. Štoviše, on ne daje mjesta ni turbini, a razvoj motora potpisuju najbolji, strojari Coswortha.

Ako ne vjerujete u superiornost, kako vam zvuče sljedeći podaci? Atmosferski 3.9 V12 davat će do 700 KS i 450 Nm, a vrtjet će se do 12.100 o/min. Naravno, mjenjač će biti ručni sa šest stupnjeva prijenosa, a pogon na stražnje kotače. Korištenjem monokoka od karbona masa vozila neće prijeći jednu tonu, a govorimo o automobilu koji stane u tlocrt Porschea 911.

Naravno, T.50 će biti trosjed s vozačem u sredini, baš kao kod originala. Idealna raspodjela mase je obaveza, a posebnost će biti elektronički nadziran ventilator promjera 400 mm koji će doslovno usisati automobil za cestu. Sustav je to koji je Murray osmislio još 1978. za Brabham BT46B Formula 1 Fan Car u kojem je Niki Lauda razvalio.

A sada loše vijesti. Proizvodnja će biti limitirana na 100 primjeraka, a cijena kreće od 2,25 milijuna eura.