Superautomobili s najvećim dosegom: Ovaj bolid prelazi više od Passata

Foto: Ferrari

AKO ste mislili da ne postoji sportski auto koji s jednim tankom može prijeći preko tisuću kilometara, prevarili ste se. 

Tako barem sugerira britanski Compare the Market prema kojem je apsolutni vladar dugih pruga među supersportašima, pa i hipersportašima, jedan Ferrari. I to ne bilo koji, već bolid snažan preko tisuću konja. 

U pitanju je SF90, a koji će s jednim spremnikom goriva prijeći nevjerojatnih 1115 km. I pritom nije trik u velikom spremniku goriva. Kapaciteta je 68 litara, što u prijevodu znači kako ovaj hibridni Ferrari prosječno troši tek 6,1 l/100 km. Zvuči nestvarno za jedan sportski auto, a posebno za ovaj bolid koji raspolaže 4.0 V8 turbakom i s tri elektromotora. Ima i bateriju od 7,9 kWh, pa na struju može voziti 25 km. 

Drugoplasirani je još jedan hibrid, a to je Honda NSX. Ona ima dvije litre veći spremnik, ali zahvaljujući prosječnoj potrošnji od 9,4 l/100 km može prijeći 745 km bez stajanja. Na trećem mjestu je Audi R8 V10 koji usprkos ogromnom motoru prelazi 728 km. No, ovo nije hibrid, pa je ovdje tajna u osjetno većem spremniku goriva kapaciteta 83 litara. 

Na samom dnu ljestvice nalaze se očekivano Bugattiji kojima ne pomažu ni ogromni spremnici kapaciteta 100 litara koje isprazne nakon oko 400 km. Njegov W16 motor u prosjeku pije dvostruko više od većine bolida današnjice.

Na samom dnu je Ford GT, bolid s najmanjim spremnikom goriva. U jednom cugu može ponijeti do 58 litara, a to je dovoljno za tek 347 km.

>> Cjelokupnu ljestvicu možete vidjeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.