Suzuki je donio odluku koja se mnogima neće svidjeti

Foto: Suzuki

JE li si ovom odlukom japanski proizvođač pucao u nogu? Neki će reći da je to samo posljedica službene europske politike, a druge kako se radi o preuranjenom i pomalo ishitrenom potezu. Naime, Suzuki je odlučio tek sada ubrzati s elektrifikacijom te će zbog toga ukinuti većinu svojih modela. 

Tako je Suzuki s britanskog tržišta odlučio povući modele Swift Sport, Ignis, Jimny, pa čak i hibridni Swace koji proizvodi u suradnji s Toyotom. Ovako drastičan potez će se vrlo vjerojatno preliti na ostatak Starog kontinenta. 

Ovi modeli će s britanskog tržišta biti povučeni početkom iduće godine, što u prijevodu znači kako će u ponudi biti zadržani hibridno pogonjeni Swift, Vitara, S-Cross i Across PHEV. Sve to napravit će mjesta za prvi električni model te dolazak još niza električnih modela do 2030. godine.

Na popisu je navodno i Jimny koji će u novom redizajniranom izdanju za Europu dobiti hibridnu, a potom i električnu izvedbu. Novi Jimny je već najavljen teaser skicom koja ukazuje na novi dizajn LED svjetala, ali i trovratnu karoserijsku izvedbu. 

Dale Wyatt iz Suzukija rekao je: "Odlazak ovih modela napravit će mjesta za električne i omogućiti nam da se natječemo tijekom razdoblja u kojem će naš omjer prodaje hibridnih naspram EV proizvoda pokretati naše poslovanje. Izlazimo iz ere motora pogonjenih klasičnim motorima s fokusom na SUV-ove i novi Swift, a zatim ćemo u drugoj polovici 2025. započeti razdoblje rasta ponude električnih vozila."

Suzuki je svoj prvi električni model najavio prošle godine konceptom eVX. Električni crossover ima bateriju kapaciteta 60 kWh,a uz pogon na sve kotače nudi 550 km dosega prema NIDC protokolu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.