Tesla je postala službeni auto kineske vlade

Foto: Tesla

Tesla je službeno postala automobil kineske vlade. Prvi put kineska vlada na listu nabave stavila je Tesline automobile. 

Tesla je jedini strani brend električnih vozila na popisu nabave koji je objavila vlada provincije Jiangsu u istočnoj Kini. Ostali navedeni brendovi bili su Volvo, u vlasništvu kineskog Geelyja, i državni SAIC.

To znači da ih vladine agencije i javne grupe u provinciji mogu nabavljati kao službene automobile, ističući blizak odnos koji Kina ima s tvrtkom Elona Muska.

Ovo je postalo viralno u Kini, neki su zabrinuti

Ovaj događaj je postao viralan na kineskim društvenim mrežama, s nekim korisnicima koji se pitaju trebaju li se strani automobili koristiti u vladine svrhe.

Vlada Jiangsua pokušala je ublažiti takve zabrinutosti rekavši da je Teslin model "domaći automobil, a ne uvezen", prema izvještaju državnog National Business Dailyja.

Tesla, koja ima ogromnu tvornicu u Šangaju, proizvela je oko 947.000 automobila u Kini 2023. godine, a većina ih je korištena lokalno.

Vlada Jiangsua nije odgovorila na telefonske pozive CNN-a. Na vladinom popisu nabave, Teslin Model Y proizveden u Šangaju bio je naveden po cijeni od 249.900 juana, što je nešto manje od 35.000 američkih dolara. 

Musk se opasno fokusirao na kinesko tržište

Kina je postala sve važnije tržište za Teslu, jer zemlja čini više od polovice ukupne svjetske prodaje električnih vozila. Prošle godine Tesla je ostvarila gotovo četvrtinu svog ukupnog prihoda iz Kine.

Međutim, američki proizvođač automobila također se suočava s rastućom konkurencijom kineskih rivala. BYD je pretekao Teslu u posljednjem kvartalu 2023. kao najveći prodavač električnih vozila na svijetu. Tesla je povratila svoju poziciju u prvoj polovici ove godine.

Teslinim autima prethodno je bio zabranjen ulazak u neke vladine i vojne komplekse u Kini zbog zabrinutosti od špijunaže. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.