Trebali su proizvesti revolucionaran solarni električni auto, a sad su bankrotirali

Foto: Lighthouse

TUŽAN kraj za tvrtku čiji je cilj bio inovacijama povećati doseg prosječnog električnog automobila za do 100 posto. 

Umjesto revolucionarnog automobila, ništa od starta proizvodnje. Lightyear vrlo vjerojatno odlazi u stečaj, a njegovih 600 radnika na burzu. Kako je za NL Times potvrdio stečajni upravitelj Reinoud van Oeijen, podmarka Lightyeara Atlas Technologies je bankrotirala, a to znači i bankrot proizvođača automobila. 

>> VIDEO Predstavljen automobil s najboljom aerodinamikom, doseg je fantastičan

Osim brojnih otkaza, zaustavlja se razvoj drugog modela Lightyear 2, koji će biti predmet razgovora o budućoj suradnji s potencijalnim partnerima kao što je VDL, vlasnik NedCar tvornice automobila u Bornu. Iako proizvodnja ovog modela nije krenula i nije otvorena lista narudžbi, brojne leasing kompanije iskazale su interes. 

"I prije stečaja tvrtka je s raznim stranama razgovarala o suradnji. Naišao sam i na VDL. Stoga je očit korak započeti razgovore upravo s VDL-om", rekao je Van Oeijen, koji je naglasio da je nekoliko zainteresiranih strana već identificirano kao kandidati za preuzimanje. "Ono što ću učiniti u sljedećih nekoliko dana jest vidjeti koliko su ti interesi ozbiljni", zaključio je. 

Kako pišu lokalni mediji, postoji velika vjerojatnost suradnje, pogotovo jer NedCar trenutno raspolaže slobodnim kapacitetima. Spomenimo i kako se prvi model, Lightyear 0, od studenog prošle godine proizvodi u Finskoj. Proizvedena je tek manja količina prije nego što je pogon prestao s radom. Nekoliko dana prije stečaja tvrtka je odlučila obustaviti proizvodnju i u potpunosti prebaciti resurse na Lightyear 2. Očito prekasno.

Sestrinska tvrtka Lightyear Layer, zadužena za proizvodnju solarnih panela, nije prestala s radom. Trenutno se vode izvidi kako bi se vidjelo koja je sudbina intelektualnog vlasništva tvrtke, odnosno tko raspolaže njime.