U Zagrebu vozila auto registriran u Njemačkoj. Mora platiti brutalnu kaznu

Foto: Shutterstock, Emica Elvedji/PIXSELL

Za vrijeme ljetnih odmora ceste u Hrvatskoj su preplavljene vozilima registriranim u drugim zemljama EU. Voze ih vaši prijatelji, rođaci... U tom kontekstu izranja i pitanje - smijemo li voziti njihovo vozilo s EU registarskim tablicama neke druge zemlje?

Ako ne ulazite u posebnu zakonsku kategoriju koja je predviđena kao iznimka, bježite od te ideje što dalje, piše HAK Revija.

Slučaj iz Zagreba

Što vam se može dogoditi i koliko drastične mogu biti posljedice vožnje vozila registriranog u drugoj zemlji EU, i to vožnje od svega sat i pol zbog neke hitne i iznimne situacije, pokazuje predmet Upravnog suda u Zagrebu. 

Pri provođenju pojačanih mjera nadzora carinski službenici zaustavili su vozilo s registarskim oznakama Njemačke u vlasništvu jedne tvrtke, koristila ga je tužiteljica u predmetu, hrvatska državljanka s prijavljenim prebivalištem na adresi u Hrvatskoj.

Kontrolom je utvrđeno da to vozilo nikada nije bilo registrirano u evidencijama motornih vozila u Republici Hrvatskoj te da na isto nije na propisan način obračunat i plaćen porez na motorna vozila.

Korisnica je navela da vozilo koristi iznimno i to u trajanju od samo sat i pol radi obavljanja neodgodivog posla. Ona nije vlasnica tog vozila. Kakve sada ona kao takva ima veze s tim porezom i Zakonom o posebnom porezu na motorna vozila?

Taj zakon propisuje da su predmet oporezivanja motorna vozila na koje nije obračunat i plaćen posebni porez u Republici Hrvatskoj, a koja se registriraju sukladno posebnim propisima, između ostalog i osobni automobili i ostala motorna vozila konstruirana prvenstveno za prijevoz osoba, kao i da je obveznik plaćanja posebnog poreza, tj. porezni obveznik osoba koja je nezakonito uporabila motorno vozilo na području Republike Hrvatske.

Mora platiti 23.728,82 kune (3150 eura)

Posljedica toga u konkretnom slučaju bilo je donošenje rješenja Ministarstva financija, Carinske uprave, Središnjeg ureda, Sektora za nadzor, Službe za mobilne jedinice, kojim je navedenoj osobi utvrđena porezna obveza posebnog poreza na motorna vozila u iznosu od 23.728,82 kn (3150 eura) sa zateznim kamatama.

Žena je zbog svega uložila žalbu Upravnom sudu u Zagrebu. Međutim, bezuspješno. Sud je odbio njezinu tužbu za poništenje rješenja Ministarstva financija. Sud je kao neosnovane ocijenio njezine navode kako ona ne može biti obveznik predmetnog poreza jer uopće nije vlasnica predmetnog vozila, a pored toga radi se doista o kratkotrajnom korištenju vozila. 

Obrazloženje suda

Posebno je pri tom istaknuto kako zakon propisuje da je nezakonita uporaba motornih vozila svako korištenje, posjedovanje te činjenično ili pravno raspolaganje motornim vozilom na koje u Republici Hrvatskoj nije na propisan način obračunat ili plaćen posebni porez te da je obveznik plaćanja posebnog poreza osoba koja je nezakonito uporabila motorno vozilo u Republici Hrvatskoj, a da se u konkretnom slučaju evidentno ne radi o iznimci propisanoj člankom 17. 

Sud je istaknuo kako pri tome nije od važnosti ni koji su razlozi radi kojih je tužiteljica koristila predmetno vozilo, niti vremensko razdoblje korištenja. Nezakonita uporaba motornih vozila je svako korištenje, posjedovanje te činjenično ili pravno raspolaganje motornim vozilom na koje u Republici Hrvatskoj nije na propisan način obračunat ili plaćen posebni porez, stoji u obrazloženju.

Koje su iznimke?

Ne smatra se da je motorno vozilo nezakonito upotrebljavano na području Hrvatske ako se vozilo registrirano u drugoj državi članici Europske unije nalazi u posjedu ili uporabi kod fizičke osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koja je zaposlena kod poslodavca u drugoj državi članici Europske unije, a vozilo je u vlasništvu poslodavca. 

Nema nezakonite upotrebe ni ako se nalazi u posjedu ili uporabi kod fizičke osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koja: ima registriran obrt ili slobodno zanimanje u drugoj državi članici Europske unije, a motorno vozilo je registrirano na ime nositelja obrta, odnosno slobodnog zanimanja ili je pak odgovorna osoba, partner, dioničar ili član trgovačkog društva ili poduzeća registriranog u drugoj državi članici Europske unije, a motorno vozilo je u vlasništvu tog stranog pravnog subjekta.

Nezakonito se ne upotrebljava na području RH ni vozilo koje se nalazi u posjedu fizičke osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koja je motorno vozilo iznajmila, uzela u leasing ili posudila u drugoj državi članici Europske unije radi kratkotrajne uporabe u Republici Hrvatskoj. U tom slučaju motorno vozilo smije biti u uporabi na području Republike Hrvatske najduže 15 dana od dana prijave Carinskoj upravi, u kojem roku motornim vozilom smije upravljati samo osoba koja ga je posudila ili iznajmila. 

Osoba koja je posudila, uzela u leasing ili iznajmila motorno vozilo dužna je prijaviti se Carinskoj upravi elektroničkim putem prije ulaska na područje Republike Hrvatske. Fizička osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koja je motorno vozilo iznajmila, uzela u leasing ili posudila u drugoj državi članici Europske unije ne smije isto motorno vozilo ponovno uporabiti na cestama u Republici Hrvatskoj u roku od godine dana od dana prethodne prijave. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.