Vaš ključ od auta ima tri funkcije za koje ne znaju svi. Evo kako ih aktivirati

DANAŠNJI automobili su prepuni novih tehnologija i brojnih trikova koji su tu da nam olakšaju život, a isto to vrijedi i za njihove ključeve.

Automobilski ključevi danas su otišli daleko od toga da služe samo za zaključavanje i otključavanje vrata, daljinsko pokretanje automobila i ispuštanje cvrkutavih zvukova koji vam olakšavaju pronaći vozilo na parkiralištu.

Neki imaju brojne funkcije kojih vlasnici uopće nisu svjesni, ali gotovo svi imaju ove tri:

Istovremeno spuštanje svih prozora

Jedna od najčešćih skrivenih funkcija na mnogim današnjim ključevima je mogućnost spuštanja svih prozora i istovremeno otvaranje krovnog otvora pritiskom na jedan gumb.

Na većini ključeva koji imaju tu značajku potrebno je pritisnuti gumb za otključavanje te onda još jednom pritisnuti isti gumb (u razmaku od deset sekundi) i držati ga sve dok se svi prozori ne spuste.

Uvlačenje retrovizora

Na nekim automobilima retrovizori se automatski uvlače kao dio procesa zaključavanja vrata. Na drugima ova značajka nije automatska, već vlasnik mora znati kako da je aktivira.

Na primjer, na novijim Chevrolet i GMC vozilima vlasnik treba držati tipku za zaključavanje automobila cijelu sekundu kako bi se retrovizori uvukli.

Mehanički ključ

Mnogi vlasnici vjerojatno nisu svjesni toga da u njihovim ključevima postoji mehanički ključ. On se tu nalazi kako bi vlasnici mogli otključati vozilo i u slučaju da se baterija u ključu isprazni, ili u slučaju kvara ključa.

Ključ je najčešće smješten na dnu i potrebno je pritisnuti poseban gumb (koji je na većini digitalnih ključeva na vidljivom mjestu).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.