Veliki planovi za A klasu

MERCEDESOVA će se A klasa proširiti s nekoliko različitih automobila koji će činiti relativno veliku modelsku obitelj. Naime, pored standardnog hatcha uskoro možemo očekivati manju kupeovsku limuzinu, shooting brake karavan te SUV.

Početkom iduće godine u Mercedesovoj tvornicu u Kecskemetu u Mađarskoj će započeti proizvodnja modela CLA. Riječ je o kupeovskoj limuzini s četvorim vratima, odnosno manjoj izvedenici popularnog CLS-a. Ovaj će se automobil na tržištu suprotstaviti Audijevom A3 (2013) i BMW-ovoj seriji 1 GT (2014).

Godinu dana kasnije na tržište bi trebala stići karavanska shooting brake izvedba s petorim vratima. Glavni aduti će mu biti veća praktičnost u dinamičnom i elegantnom pakiranju. Ponovno, konkurenciju će mu činiti A3 Sportback i serija 1 Touring.

Na kraju tu je i crossover koji će nositi oznaku GLA. Radi se o tzv. baby SUV-u čiji dolazak na tržište očekujemo krajem 2014. Poput prethodno spomenutih modela i ovaj će biti dostupan u izvedbi sa pogonom na prednje te na sva četiri kotača, a glavnu će mu konkurenciju činiti istovrsni modeli iz BMW-ove i Audijeve ponude. Za razliku od modela GLK ovaj će automobil biti dinamičnijeg izgleda i niže linije krova.

Ponudu motora u ovim modelima će činiti po tri benzinska i dieselska motora. Konkretnije, radit će se o 1.6 sa 125 KS, 2.0 sa 175 KS i 2.2 sa 215 KS te dizelski 1.6 sa 110 KS, odnosno 2.2 snage 140 i 175 KS. Kasnije bi ponuda trebala biti proširena  izvedbama CLA/GLA 250 CDI snage 210 KS. Alternativne pogone će predstavljati izvedbe pogonjene vodikovim ćelijama, prirodnim plinom te plug-in hibrid.

Naravno u konačnici će vrh ponude činiti AMG izvedbe. Njih će sve vrlo izgledno pokretati turbo 2.0 iz hatchback modela A45 AMG snage 330 KS.