VIDEO BMW uvodi humanoidne robote u proizvodnju

Screenshot: YouTube

NAKON Tesle i BMW će u proizvodnju uvesti humanoidne robote. 

Kalifornijski startup Figure je objavio kako je pokrenuo suradnju s BMW-om na projektu razvoja i implementacije komercijalnih humanoidnih robota. U BMW-u se nadaju kako će robote koristiti na proizvodnim linijama tvornice i Spartanburgu u Južnoj Karolini. 

Ovo je prvi veliki posao za Figure, kompaniju osnovanu 2022. godine, a njihov video pokazuje kako su već poodmakli s razvojem. Tako već sad imaju humanoidni robot sposoban za kompleksne radnje poput kuhanja kave uz pomoć aparata za kavu. 

 

"Robotika na principu specijalizirane namjene zasićena je komercijalnim tržištem desetljećima, ali potencijal robotike opće namjene potpuno je neiskorišten", rekao je Brett Adcock, glavni izvršni direktor tvrtke za robotiku. "Figureovi roboti omogućit će tvrtkama povećanje produktivnosti, smanjenje troškova i stvaranje sigurnijeg i dosljednijeg okruženja."

Proces implementacije robota krenut će nakon što Figureovi stručnjaci detaljno snime proizvodni proces. Reuters izvještava kako će prvi roboti u tvornicu stići kroz 12 do 24 mjeseca. Radi se o robotima koji mogu surađivati s ljudima, što je u ovom slučaju bitno. Naime, u Spartanburgu je zaposleno 11.000 ljudi, od kojih većina upravo u proizvodnji. 

Trenutno Tesla ima robote Optimus, a Hyundai ubrzano radi u suradnji s Boston Dynamicsom na daljnjoj automatizaciji proizvodnje.