VIDEO Britanski magazin: Što god Bugatti napravi, Nevera je tri puta bolja

Screenshot: YouTube

POSLJEDNJI test donosi jedina dva proizvoda Bugatti-Rimac grupe koji predstavljaju ono najbolje u autoindustriji, sugeriraju autori ovog videa. 

Posljednji u nizu promotivnih testova napravio je magazin Evo koji je usporedio dva najbolja pripadnika svojih svjetova. S jedne strane, tu je Bugatti Chiron Super Sport, predstavnik hipersportskih automobila pogonjenih fosilnim gorivom, svojevrsni "dinosaur" od automobila, kako ga je prozvao prezenter i bivši vozač utrka Steve Sutcliffe. Chiron cijeni kao najbolje što je klasična autoindustrija ikad napravila. Radi se o automobilu koji doslovno pomiče granice. 

Ipak, za Bugatti ima samo riječi hvale i divljenja: "Nema ništa slično na Zemlji. Bit će takva šteta kad ih prestanu proizvoditi. Ako benzin kola vašim venama radije nego elektricitet, uvijek ćete u potpunosti pasti na ovakav auto s W16 8-litrenim quad turbo motorom i sedam-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke koji ima dvije tone i može do 482.7 km/h."

Iz drugog kuta dolazi Rimac Nevera, najbrži električni serijski automobil iz domene tzv. "hyper GT" automobila. I pritom je malo reći da je Sutcliffe očaran ovim automobilima. 

I dok smo još donedavno mislili kako će Bugatti ostati nedodirljiv, dolazi upravo Nevera. Voditelj za nju kaže da je ne samo bolja od Chirona već je doslovno bolja tri puta, i to u svakom segmentu. U moru hvalospjeva izdvojit ćemo nekoliko rečenica: 

"Osim zvuka, Nevera razvaljuje Chiron Super Sport u svakom pogledu. Osjećaj je (u Neveri) kao da će vam lice otpasti. Iskreno, Chiron se čini kao kombi Transit (Ford). To znači da je auto kao Chiron, s 1600 KS, koji se nekad doživljavao kao najbrži auto u svemiru, sada degradiran na 2. mjesto, i to ne s malom razlikom. Ova stvar (Nevera) u potpunosti razvaljuje Chiron na ravnici, u zavoju, u upravljivosti i pri kočenju... svuda. Što god Chiron pokuša napraviti, ova stvar (Nevera) napravi tri puta bolje."

Sutcliffe rezimira kako je tvrtka stara tek desetak godina iza sebe ostavila slavnu marku s višedesetljetnim iskustvom proizvodnje automobila, ali i postala partner najvećim proizvođačima na svijetu. Najveći kuriozitet je da će autor najbržeg električnog automobila kao dio novoosnovanog koncerna direktno sudjelovati u stvaranju Chironovog nasljednika. 

I dok ćemo konačan sud prepustiti drugima, pa i vama, ipak ćemo pohvaliti što je organizacija testa ovaj put bila u kontroliranim uvjetima, pa Nevera (i Bugatti) nisu jurili javnim prometnicama s aktivnim prometom. Također, video je snimljen u Hrvatskoj, na otoku Pagu, te je još jedna odlična promocija hrvatske obale. U tri dana prikupio je gotovo 300.000 pregleda i tisuću komentara.