VIDEO Clio V6 je nastao na ideji Twinga s Ferrarijevim motorom

Screenshot: YouTube

VEĆ sama ideja o stvaranju Clija sa središnje postavljenim motorom zvuči itekako originalno, ali priča iza ove ideje je još luđa. 

Nema sumnje kako je Renault Clio V6 jedan od najluđih automobila koje je automobilski svijet vidio. 3.0 V6 umjesto stražnjeg sjedala je uvijek odlična ideja, pa čak i u jednom automobilu ove vrste. Međutim, sada doznajemo kako je Clio V6 doista nastao. 

Njegov dizajner Axel Braun kaže kako je od početaka bio opčinjen Twingom. Došavši u Renault htio je Twingu dati opaki motor. Ideja je pala na turbotrocilindraša iz Daihatsu Charadea, ali kako je imao problema s elektronikom, krenuo je dalje. Prelistavajući stare automagazine naletio je na auto identičnog međuosovinskog razmaka. Bio je to Ferrari 308 s tek 5 mm kraćim razmakom između osovina. 

Kako je imao zasebnu šasiju, bilo je lako zamisliti spoj Ferrarija i Twinga. Pritom je noviji Twingo imao i odličan trag kotača te je sve bilo spremno za stvaranje hibrida. Nažalost, financije su presudile i Breun nije uspio kupiti Ferrari 308. 

>> Bio je najradikalniji auto na tržištu, a sada slavi 20. rođendan

Renaultov glavni dizajner Patrick Le Quemont je jednom prilikom uočio skicu sportskog Twinga i predložio da podignu imidž jednom drugom modelu. Bio je to Clio, a u njega bi ubacili Lagunin V6 motor. Clio V6 je ušao u proizvodnju i odmah dobio stekao status legende.