VIDEO Euro NCAP provjerio sigurnost auto noviteta, evo kako su prošli

Foto: Euro NCAP

U NAJNOVIJEM krugu testova Euro NCAP je na test doveo širok spektar noviteta, od malene hone e i Hyundaija i10, do nove generacije Land Rovera Discovery. 

Na testu su se našli sljedeći modeli: Land Rover Defender, Honda e, Audi A3 Sportback, Seat Leon, Isuzu D-Max, Kia Sorento i Hyundai i10.

A među njima je s posebnim zanimanjem iščekivan rezultat Defendera, nove generacije koja nakon sedam desetljeća nasljeđuje legendu. I na testu je prošla odlično s osvojenih maksimalnih pet zvjezdica. Opširnije, rezultat je 85% u zaštiti odraslih putnika i djece, 71% u zaštiti pješaka i 79% u domeni sigurnosnih sustava asistencije. 

Sorento, u nas pomalo zaboravljeni Isuzu, Audi A3 i Seat Leon su također položili s maksimalnim ocjenama. Spomenut ćemo tek kako je Seat Leon bio bolji od izvornika, Audija A3, i to u svim bitnim područjima. 

 

Malo razočaranje je električna Honda e. Uspjela je doći do četiri zvjezdice, a rezultat je 76/82 % u zaštiti putnika, 62% u zaštiti pješaka i 65% u domeni sigurnosnih sustava asistencije vozaču. 

Još gore je prošao Hyundai i10 u kojem će pri frontalnom sudaru vrlo vjerojatno stradati zdjelica vozača. Stoga najmanji Hyundai nije mogao dalje od tri zvjezdice. 


Konačno, provjereni su i pojedini hibridi, poput E-Tech izvedbe Renaultovog Captura i hibridni Peugeoti 3008 i 508 (i e-208) te su svi dobili maksimalne ocjene.